Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

2 februari 2023

Telefonisch uitstel opgaaf UBD mogelijk

Voor de opgaaf Uitbetaalde Bedragen aan Derden (USB) was het al mogelijk om uitstel aan te vragen. De Belastingdienst meldt nu dat dit ook telefonisch kan.

Renseigneringsverplichting/opgaaf UBD

Het verplicht doorgeven aan de Belastingdienst van betaalde bedragen aan derden wordt ook wel de renseigneringsverplichting genoemd. Voor de jaren vanaf 2022 zijn inhoudingsplichtigen en bepaalde collectieve beheersorganisaties verplicht uit eigen beweging de betalingen aan natuurlijke personen door te geven (de opgaaf Uitbetaalde Bedragen aan Derden, ook wel opgaaf UBD genoemd).

Uitzonderingen

Voor bepaalde betalingen geldt een uitzondering, die hoef je niet door te geven. Dit geldt bijvoorbeeld voor betalingen aan natuurlijke personen voor werkzaamheden en diensten waarvoor een factuur is uitgereikt met btw.

Let op!

De Belastingdienst is van mening dat deze uitzondering niet geldt voor betalingen aan natuurlijke personen voor werkzaamheden en diensten waarvoor een btw-vrijstelling geldt. Ook voor de ondernemer die de kleineondernemersregeling (KOR) toepast, geldt de uitzondering niet.

Uitstel voor het doen van de opgaaf UBD

De opgaaf UBD had je uiterlijk 31 januari 2023 moeten doen. Eerder was als bekend dat het mogelijk was om schriftelijk uitstel te vragen bij het belastingkantoor waaronder je valt. Heb je de opgaaf UBD nog niet kunnen doen en heb je nog geen uitstel gevraagd? Vraag dan zo spoedig mogelijk om uitstel. De Belastingdienst meldt nu dat je ook telefonisch contact op kunt nemen met de Belasting Telefoon (0800-0543) met een verzoek om uitstel. Zij helpen je dan verder met jouw uitstelverzoek.

Heb je nog vragen over de renseigneringsverplichting/opgaaf UBD, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Fiscale eenheid 2023

Fiscale eenheid 2023

02-03-2023

Het kan fiscaal aantrekkelijk zijn om bv's een fiscale eenheid te laten vormen als je onderneemt vanuit meerdere bv's. Zowel in de vennootschapsbelasting als in de omzetbelasting is een fiscale eenheid mogelijk.
Vergoeding proceskosten bij verlaging box 3

Vergoeding proceskosten bij verlaging box 3

27-02-2023

Bij vermindering of vernietiging van een aanslag heb je onder bepaalde voorwaarden recht op vergoeding van jouw proceskosten. Dat kan ook gelden als jouw aanslag lager wordt door rechtsherstel box 3.
Visionplanner

Visionplanner

Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Relatiebeheerder

Relatiebeheerder

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • HBO-BE/Accountancy