Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

19 januari 2023

Deadline renseigneringsverplichting

Doe je betalingen aan natuurlijke personen die diensten en/of werkzaamheden voor jou verrichten of waar geen BTW voor wordt gerekend? Dan dien je sinds 1 januari 2022 te voldoen aan de nieuwe renseigneringsverplichting, mits er geen uitzondering geldt. De deadline voor het melden van de betalingen van 2022 is 31 januari 2023.

Renseigneringsverplichting

Het verplicht doorgeven van de betaalde bedragen aan de Belastingdienst wordt ook wel de renseigneringsverplichting genoemd. Voor de jaren vanaf 2022 bent je verplicht uit eigen beweging de betalingen aan natuurlijke personen door te geven. De verplichting geldt voor twee groepen administratieplichtigen:

 • inhoudingsplichtigen, ofwel (rechts)personen met een loonheffingennummer, en
 • bepaalde collectieve beheersorganisaties (cbo's).

Uitzondering bij uitreiking van factuur met btw

Voor bepaalde betalingen geldt een uitzondering, die hoef je niet door te geven. Dit geldt bijvoorbeeld voor betalingen aan natuurlijke personen voor werkzaamheden en diensten waarvoor een factuur is uitgereikt met btw.

Geen uitzondering bij btw-vrijstelling

De Belastingdienst is van mening dat deze uitzondering echter niet geldt voor betalingen aan natuurlijke personen voor werkzaamheden en diensten waarvoor een btw-vrijstelling geldt. Ook niet als die natuurlijke persoon een factuur uitreikte in 2022. Deze betalingen moet je volgens de Belastingdienst daarom uiterlijk 31 januari 2023 doorgeven.

Let op!

Ook voor de ondernemer die de kleineondernemersregeling (KOR) toepast, geldt de uitzondering niet. De betalingen die je in 2022 deed aan zo’n natuurlijke persoon moet je daarom ook uiterlijk 31 januari 2023 doorgeven aan de Belastingdienst.

Aan te leveren gegevens

Het aanleveren van de gegevens moet digitaal. Het gaat hierbij om de volgende gegevens:

 • de naam, het adres, het BSN en de geboortedatum van de ontvanger van de betaling,
 • de in het kalenderjaar betaalde bedragen inclusief eventuele kostenvergoedingen, en
 • de datum waarop je de uitbetaling hebt gedaan.

Heb je nog vragen over de renseigneringsverplichting, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Werving en selectie

Werving en selectie

Kwalitatief goed personeel is het belangrijkste kapitaal van jouw organisatie. Het werven en selecteren van de juiste werknemers is erg belangrijk.
Gerda Flierboom

Gerda Flierboom

Secretaresse

Box 3-stelsel op basis van werkelijk rendement weer uitgesteld

Box 3-stelsel op basis van werkelijk rendement weer uitgesteld

23-03-2023

Het box 3-stelsel op basis van werkelijk rendement, dat gepland stond vanaf 2026, gaat waarschijnlijk pas op zijn vroegst per 1 januari 2027 in. Dit heeft staatssecretaris Van Rij gezegd in een interview met NRC. Het traject dat voorafgaat aan de invoering, alsmede de noodzakelijke modernisering van de ict-systemen bij de Belastingdienst zijn volgens hem hier debet aan.
Accountant RA

Accountant RA

 • Heerhugowaard
 • 32-40 uur
 • RA opleiding
Assistent-accountant

Assistent-accountant

 • Leeuwarden
 • 40 uur
 • HBO AC/BE