30 mei 2022

Voorjaarsnota: twee tarieven box 2 vanaf 2024

Heb je een 'aanmerkelijk belang'? Dan krijg je vanaf 2024 te maken met twee tarieven voor hun inkomsten in box 2. Nu is dat nog één tarief van 26,9%. Dit voorstel maakt onderdeel uit van de Voorjaarsnota.

Box 2

In box 2 wordt belasting geheven over inkomsten uit een aanmerkelijk belang. Van een aanmerkelijk belang is sprake als je minstens 5% van de aandelen in een bepaalde rechtspersoon bezit. Meestal betreft dit een bv. De inkomsten kunnen bestaan uit dividend of uit de voor- en nadelen bij verkoop van de aandelen.

Tarieven

Het tarief in box 2 bedraagt nu 26,9%. Volgens het kabinetsvoorstel wordt dit vanaf 2024 een tarief van 26% voor inkomsten tot € 67.000 en een tarief van 29,5% over het meerdere. Dit betekent dus een verlaging van het tarief met 0,9%-punt respectievelijk een verhoging met 2,6%-punt.

Verhoging opbrengst box 2

Het kabinet schat in dat het voorstel jaarlijks € 70 miljoen oplevert. Omdat dga's naar verwachting op de maatregel zullen anticiperen, zal dit effect naar verwachting al vanaf 2023 optreden.

Voor- of nadelig?

Of het voorstel per saldo voor- of nadelig voor een dga uitpakt, hangt af van de omvang van de uitgedeelde winst. Tot € 67.000 treedt een voordeel op, daarna een nadeel. Door de maatregel zal de winst echter ook vaker dan nu gespreid worden opgenomen.

Let op!

Het voorstel moet nog door het parlement worden aanvaard en is dus nog niet zeker.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2022
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2022 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Accountantscontrole
Accountantscontrole: de stok achter de deur om processen flink onder de loep te nemen. Met ons advies verbeter je daadwerkelijk. Maak van de nood een deugd.
Lees verder
arrow right
Wtl beschikking 2023
Als je in 2023 recht hebt gehad op LIV, jeugd-LIV en/of een LKV dan heb je waarschijnlijk een voorlopige berekening Wtl 2023 ontvangen. Het is belangrijk om deze voor 1 mei 2024 te controleren op juistheid en eventuele fouten te corrigeren.
Lees verder
arrow right
Nog geen akkoord op regeling belastingheffing met Duitsland
Vanaf 1 juli 2023 zijn er al afspraken gemaakt met onder andere België en Duitsland met betrekking tot de sociale zekerheidspositie van grenswerkers die vanuit huis werken. Wat betreft belastingheffing zijn er sinds 8 december 2023 ook overeenkomsten met België van kracht. Echter, overeenkomsten met Duitsland op dit gebied lijken voorlopig nog niet te zijn bereikt.
Lees verder
arrow right