8 januari 2024

'Vaste inrichting' bij thuiswerkende werknemers

Nederland en België hebben afspraken gemaakt over het al dan niet aanwezig zijn van een ‘vaste inrichting’ in het ene land als werknemers thuiswerken in het andere land.

Thuiswerken

Sinds de coronacrisis wordt er steeds meer thuisgewerkt. Thuiswerken kan bij een in het buitenland wonende werknemer leiden tot ongewenste fiscale gevolgen. Nederland en België hebben over een onderdeel, namelijk de vaste inrichting, nu afspraken in een overeenkomst vastgelegd.

Vaste inrichting

Van een vaste inrichting kan sprake zijn als een onderneming in het buitenland over een ruimte beschikt die duurzaam voldoende faciliteiten heeft - denk aan personeel en materieel - om als zelfstandige onderneming te functioneren.

Vaste inrichting door thuiswerken

Het thuiswerken van een Belgische werknemer zou er toe kunnen leiden dat voor de Nederlandse werkgever in België een vaste inrichting ontstaat. Op dezelfde wijze kan voor een Belgische werkgever een vaste inrichting in Nederland ontstaan door het thuiswerken van een Nederlandse werknemer. Dit is niet altijd gewenst. Zo ontstaat bij een vaste inrichting vennootschapsbelastingplicht in het woonland van de werknemer voor de winst die vanuit die vaste inrichting wordt behaald. Ook wordt een werkgever bij een vaste inrichting inhoudingsplichtig voor loonheffing van de thuiswerkende werknemer in het woonland.

Factoren vaste inrichting

In een op 8 december 2023 gepubliceerde overeenkomst tussen Nederland en België zijn daarom verschillende factoren vastgelegd waarmee beoordeeld kan worden of wel of niet sprake is van een vaste inrichting

Praktische handreiking

Naast de verschillende factoren is ook nog de volgende praktische handreiking vastgelegd:

  • Werkt de werknemer gedurende een jaar 50% of minder van de arbeidstijd vanuit huis, dan is in ieder geval geen sprake van een vaste inrichting.
  • Werkt de werknemer gedurende een jaar meer dan 50% van de arbeidstijd vanuit huis, dan kan sprake zijn van een vaste inrichting. Of in zo’n geval sprake is van een vaste inrichting is afhankelijk van de factoren die in de overeenkomst zijn vastgelegd.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Financiële administratie
Het digitaliseren van jouw financiële administratie levert inzicht en tijd op. Wil jij ook 24/7 inzicht in jouw cijfers? Wij helpen je graag.
Lees verder
arrow right
Maaltijdkosten aftrekbaar bij zakelijk verblijf: Hoge Raad biedt duidelijkheid
Als je verblijfsruimte huurt buiten je woonplaats voor je bedrijfsactiviteiten, stond de Belastingdienst eerder niet toe dat je de kosten van je gebruikelijke maaltijden van je winst in de inkomstenbelasting aftrekt. De Hoge Raad denkt hier nu echter anders over.
Lees verder
arrow right
Rens Bakker

Rens Bakker

Assistent-accountant

Agro: Subsidie voor verduurzaming veehouderij: voorwaarden en mogelijkheden
Je komt in aanmerking voor de ‘Subsidie voor investeringen in verduurzaming door piekbelasters’ als je een piekbelaster bent en een veehouderij hebt met melkvee, vleeskalveren en/of varkens.
Lees verder
arrow right
Btw-verhoging op agrarische goederen en diensten per 2025: van 9% naar 21%
Vorig jaar werd het al ingevoerd, maar het is mogelijk een beetje onder de radar gebleven: vanaf 1 januari 2025 stijgt het btw-tarief op de levering van diverse agrarische goederen en diensten van 9% naar 21%. Waar hebben we het dan precies over?
Lees verder
arrow right