18 november 2021

Vaststelling TVL Q2 2021 

Heb je voor het tweede kwartaal van 2021 TVL aangevraagd? Dan kun je vanaf 29 november een vaststellingsverzoek indienen. Je krijgt hiervan bericht van de RVO. 

Tegemoetkoming Vaste Lasten

De TVL is een financiële tegemoetkoming in de vaste lasten voor ondernemers die door corona of een andere oorzaak minstens 30% omzetverlies hebben geleden. De tegemoetkoming bedraagt voor het tweede kwartaal van 2021 100% van het omzetverlies maal de vaste lasten. Deze vaste lasten worden bepaald aan de hand van branchegegevens.

Voorschot

Ondernemers die de TVL hebben aangevraagd, hebben al een voorschot gekregen van 80%. Dit voorschot is verstrekt op basis van een schatting van het omzetverlies. Door het werkelijke omzetverlies door te geven, kan de exacte omvang van de tegemoetkoming worden berekend.

Deadline 11 januari

Ondernemers moeten het definitieve omzetverlies uiterlijk 11 januari 2022 doorgeven aan de RVO. Het formulier is meestal al grotendeels ingevuld, waardoor ondernemers alleen nog maar hoeven te checken of de omzetgegevens kloppen.

Betalingsregeling

Na de definitieve vaststelling van het omzetverlies, wordt het restant van de tegemoetkoming uitbetaald. Als het definitieve omzetverlies lager is dan de schatting, krijgt de ondernemer minder TVL of moet hij wellicht een deel van de al ontvangen TVL terugbetalen. Ondernemers die hierdoor in moeilijkheden dreigen te komen, kunnen een beroep doen op een betalingsregeling.

Heb je vragen over de TVL? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Steunpakket van 1,3 miljard voor getroffen bedrijven
Het kabinet heeft vanwege de nieuwe beperkte coronamaatregelen opnieuw een pakket aan extra financiële compensatie klaar staan voor getroffen bedrijven. Voor dit pakket heeft het kabinet € 1,3 miljard beschikbaar gesteld.
Lees verder
arrow right
Accountmanager collectief en individueel Pensioen
Ben jij een ervaren professional op het gebied van collectief en individueel pensioen? Heb je een passie voor netwerken, houd je van persoonlijk contact en woon je in Friesland of Groningen? Dan is deze kans bij Omnyacc jou op het lijf geschreven!
Lees verder
arrow right
Frank Zwagerman

Frank Zwagerman

Belastingadviseur

Hoelang moet je je financiële administratie bewaren?
Staat jouw archief of online database ook vol met administratie van veel jaren? Heel goed, want je bent verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren. Dit is de fiscale bewaarplicht. Zo kan de Belastingdienst de administratie controleren wanneer zij een aangifte niet vertrouwd of documentatie opvragen voor een onderzoek bij een van jouw zakenpartners of leveranciers. Maar let op, voor sommige documenten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Welke documenten zijn dit? Hoe zit het als je je financiële administratie uitbesteed of als je je bedrijf beëindigt?
Lees verder
arrow right
Minder regeldruk voor mkb: nieuwe aanpak
Het kabinet zet zich in voor minder regeldruk voor het bedrijfsleven door de Bedrijfseffectentoets aan te scherpen, met een speciale focus op kleine ondernemingen.
Lees verder
arrow right