20 april 2023

Verlenging BMKB-regeling

Wil je gebruikmaken van de borgstellingsregeling voor mkb-kredieten? De zogenoemde BMKB-regeling en BMKB-Groen regeling worden met vier jaar verlengd tot 1 juli 2027. Dit heeft het kabinet bekendgemaakt, na evaluatie van de regeling.

BMKB-regeling

Vooral voor ondernemers met onvoldoende onderpand, kan de BMKB-regeling uitkomst bieden. Via de BMKB-regeling stelt de overheid zich garant voor een deel van een bij een financier afgesloten lening.

De regeling is alleen toegankelijk voor bedrijven met niet meer dan 250 werknemers (fte’s) en een jaaromzet tot € 50 miljoen of een balanstotaal tot € 43 miljoen.

Ook BMKB-Groen verlengd

Sinds november 2022 bestaat er ook een aparte BMKB-regeling, de BMKB-Groen, die bedoeld is voor verduurzamingsinvesteringen. Het is een variant op de reguliere BMKB-regeling voor ondernemers. De BMKB-Groenregeling is toepasbaar op bedrijfsmiddelen die zijn opgenomen in de Energielijst, op overige middelen verbonden aan energie-investeringen en op de aanpassing of vervanging van bedrijfspanden naar tenminste energie-label C. Ook deze regeling wordt met vier jaar verlengd tot 1 juli 2027.

Minder provisie?

Behalve een verlenging van de BMKB-regelingen gaat een onafhankelijk expert advies uitbrengen of het mogelijk is de provisie, die bij een dergelijke financiering komt kijken, te verlagen. Financiers zijn bij het afsluiten van een BMKB-krediet nu namelijk nog een provisie verschuldigd aan de RVO (Rijksdienst voor Ondernemen) die kan oplopen tot 8,35%.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Box 1 of box 3: inkomsten verhuur
Wanneer je een pand verhuurt, kunnen de huurinkomsten belast worden in box 1 of box 3. Het is vooral belangrijk om te bepalen hoeveel werkzaamheden er verbonden zijn aan de verhuur. Dit speelt een belangrijke rol bij het bepalen of er sprake is van meer dan normaal actief vermogensbeheer.
Lees verder
arrow right
Team HR-Detachering
Op zoek naar een HR-adviseur voor jouw organisatie? Voor ons begint de samenwerking met een klik. Zonder kunnen we niet de band opbouwen die nodig is om jou op HR-vlak bij te staan. Maak kennis met onze HRM-adviseurs.
Lees verder
arrow right
Zakendoen met jouw eigen bv 2024
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) ben je in de unieke positie om transacties aan te gaan met je eigen bv. Het is echter cruciaal dat alle partijen zakelijk handelen en dat afspraken nauwkeurig worden gedocumenteerd. Door de regels te volgen, kan men voordelig zakendoen met de eigen bv, zoals bijvoorbeeld door het afsluiten van een lening of het beschikbaar stellen van een bedrijfspand.
Lees verder
arrow right
Arco Garritsen

Arco Garritsen

Sr. Salarisadviseur

Stephan van der Stoop

Stephan van der Stoop

Registeraccountant

Lagere WW-premie vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 wordt de huidige grens voor een lage WW-premie bij een werknemer waar meer dan 30% wordt verloond, verlaagd van 35 uur per week naar 30 uur per week. Dit bevordert de interne wendbaarheid en draagt bij aan een lastenverlaging voor bedrijven.
Lees verder
arrow right