14 januari 2020

Verruiming BMKB-krediet

Door de problematiek rondom stikstof en PFAS wordt in 2020 de bestaande Borgstellingsregeling voor MKB-kredieten (BMKB) gedurende het jaar verruimd.

BMKB

De BMKB is een regeling voor bedrijven in het mkb die behoefte hebben aan een lening, maar die de financier hiervoor te weinig onderpand kunnen bieden. Via de regeling staat de Staat garant voor een deel van de lening.

Bedoeld voor het mkb

De BMKB-regeling is alleen toegankelijk voor bedrijven in het mkb. Dit betekent dat ondernemingen maximaal 250 werknemers (fte) in dienst mogen hebben, een jaaromzet hebben tot € 50 miljoen of een balanstotaal tot € 43 miljoen.

Stikstof en PFAS

De recente problemen inzake stikstof en PFAS hebben in een aantal getroffen sectoren de behoefte aan krediet vergroot. De verruiming is bedoeld voor bedrijven die werkzaam zijn voor wat betreft het verzet en verwerking van grond of werkzaamheden uitvoeren in de grond of bodem en daardoor geraakt worden door de PFAS-problematiek. De verruiming is daarom opengesteld voor mkb-bedrijven die actief zijn in sectoren zoals het grondverzet, baggersector en de bouw.

Minimum omzet

Om in aanmerking te komen voor de verruimde regeling is vereist dat ten minste 20% van de jaaromzet in de betreffende sectoren behaald wordt. Daarbij kan worden uitgegaan van de jaaromzet in 2019 of 2018.

Verruiming

Bij de BMKB-regeling is de financier verplicht om, naast een krediet dat via deze regeling wordt verstrekt, ook een krediet te verstrekken waar geen bedrijfsborgstelling voor geldt. De hoofdregel is dat dit krediet ten minste 100% bedraagt van het BMKB-krediet. De verruiming van de regeling betekent dat voor ondernemingen die actief zijn in bovengenoemde sectoren, dit percentage wordt vastgesteld op 33,3%. Hierdoor wordt het risico voor de financier meer beperkt.

Let op!
De verruiming van het BMKB-krediet geldt voor leningen die tot 1 januari 2021 worden verstrekt.

Wil je meer weten over de Borgstellingsregeling voor MKB-kredieten? Neem dan gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Accountant
Een team vol met experts binnen de Accountancy: dat vind je in Zwaagdijk en Heemstede. Maar ook, een hoge mate van professionaliteit, uitdagende adviesopdrachten, klantcontact en een prettige werksfeer (al zeggen we het zelf).
Lees verder
arrow right
Agro: Subsidieregeling jonge landbouwers vanaf dit jaar € 80.000? 
Het Nationaal Strategisch Plan (GLB-NSP) 2023-2027 biedt ondersteuning voor jonge landbouwers door middel van vestigingssteun. Dit initiatief is gericht op het helpen van jonge boeren bij het starten of overnemen van een landbouwbedrijf en omvat een eenmalige uitkering.
Lees verder
arrow right
Elena Goncalves Da Costa

Elena Goncalves Da Costa

Salarisadministratie / Officemanager

Belastingvrije reiskostenvergoeding vanaf de camping?
Veel Nederlanders brengen hun vakantie door op campings. Wanneer een ouder van een gezin vanaf de camping naar het werk rijdt, rijst de vraag of dit als woon-werkverkeer kan worden beschouwd. Ook wordt afgevraagd of in dit geval een belastingvrije reiskostenvergoeding mogelijk is.
Lees verder
arrow right
Zelfstandig assistent accountant controlepraktijk
Vanuit Omnyacc in Control richten we ons met het team op de assurance werkzaamheden. Door een groeiend klantenbestand richten we ons op versterking binnen het team. Ben jij zelfstandig en klantgericht en heb je de ambitie om door te groeien? Ben je daarnaast op zoek naar een combinatie van controlewerkzaamheden, adviesopdrachten en managementondersteuning? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Belastingdienst versoepelt houding bij saneringsakkoorden tot 1 april
Door de coronacrisis hebben veel ondernemers nog steeds financiële problemen. Een saneringsakkoord met schuldeisers kan helpen. De Belastingdienst zal tot 1 april van dit jaar meer flexibiliteit tonen als schuldeiser.
Lees verder
arrow right