Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

21 februari 2020

Voorlopige aanslag vennootschapsbelasting

Heb je een bv? Als het goed is heb je de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting (VPB) ontvangen. Zo niet, dan zul je deze binnenkort ontvangen. Controleer goed of de voorlopige aanslag klopt en of de te betalen belasting ongeveer overeenkomt met wat je verwacht. Dit om mogelijke te betalen belastingrente te voorkomen.

Wijzigen voorlopige aanslag

Wijkt de voorlopige aanslag af van wat je verwacht, wijzig deze dan voor 1 mei van dit jaar. Dit is met name van belang als je een hogere winst verwacht. Op deze manier voorkom je dat je belastingrente moet betalen.

Wanneer belastingrente?

  • Je betaalt belastingrente als de fiscus jouw aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar. Je betaalt rente over het bedrag dat je aan belasting moet betalen. Je betaalt geen belastingrente als u voor 1 juni volgend op het belastingjaar aangifte doet en de fiscus de gegevens uit uw aangifte ongewijzigd overneemt.
  • Je betaalt geen belastingrente als je voor 1 mei volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag aanvraagt en de fiscus deze oplegt overeenkomstig jouw opgave.

Let op!
Het voorkomen van te betalen belastingrente is van belang omdat deze momenteel 8% bedraagt.

Over welke periode?

Je betaalt belastingrente vanaf 1 juli volgend op het belastingjaar tot zes weken na de dagtekening op de aanslag. Doet de fiscus er langer over dan drie maanden om een aanslag op te leggen en neemt men jouw aangifte ongewijzigd over, dan betaal je rente over maximaal 19 weken na ontvangst van jouw aangifte. Vraag je om een voorlopige aanslag en legt de fiscus die op overeenkomstig jouw verzoek, dan betaal je belastingrente tot maximaal 14 weken na ontvangst van jouw verzoek.

Tip!
Vraag ook een voorlopige aanslag als je die niet heeft gehad en verwacht dat jouw bv wel belasting moet betalen, bijvoorbeeld na een verliesperiode.

Wil je meer weten over de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting. Wij adviseren je graag.

Visionplanner

Visionplanner

Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
AO/IB

AO/IB

Wil jij jouw organisatie ook beter beheren en sturen? Houdt dan jouw Administratieve Organisatie eens tegen het licht. We voorzien je van tips en adviezen om jouw bedrijfsvoering verder te verbeteren.
Accountant Zwaagdijk

Accountant Zwaagdijk

Ben je benieuwd of je het maximale haalt uit jouw financiële administratie, of je genoeg doet aan verzuimpreventie of hoe jij er financieel voor staat wanneer je met pensioen gaat? Onze accountants en specialisten kunnen je adviseren en ondersteunen in elke fase van het ondernemerschap. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal, denken met je mee en proberen samen met jou alles uit jouw onderneming te halen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Relatiebeheerder

Relatiebeheerder

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • HBO-BE/Accountancy