12 maart 2024

Welke rente en kosten van jouw eigen woning zijn aftrekbaar?

De Belastingdienst heeft twee standpunten ingenomen met betrekking tot de aftrek van rente en kosten van een eigen woning in jouw aangifte inkomstenbelasting. Deze standpunten hebben betrekking op de aftrekbaarheid van advies- en afsluitkosten, evenals de keuze om al dan niet de rente voor de eigen woning in aftrek te brengen.

Advies- en afsluitkosten aftrekbaar

Heb jij voor de aankoop of onderhoud van jouw eigen woning een geldlening - meestal een hypotheek - afgesloten, dan kun jij de rente die jij betaalt, onder voorwaarden, aftrekken in jouw aangifte inkomstenbelasting. Als jouw rentevastperiode afloopt of jij tussentijds jouw rente wilt wijzigen, moet jij vaak advies- en afsluitkosten betalen aan de geldverstrekker. De Belastingdienst heeft bevestigd dat deze advies- en afsluitkosten dan ook aftrekbaar zijn in jouw aangifte inkomstenbelasting.

Advies- en afsluitkosten niet aftrekbaar

De advies- en afsluitkosten zijn niet aftrekbaar als deze betrekking hebben op een lening met betrekking tot een eigen woning die uiteindelijk toch niet wordt afgesloten. Hetzelfde geldt als jij advieskosten betaalt voor de aanpassing van jouw lening voor jouw eigen woning, terwijl de aanpassing uiteindelijk niet plaatsvindt. Ook dan kun je de advieskosten niet in aftrek brengen volgens de Belastingdienst.

Geen keuzerecht aftrekbare rente en kosten eigen woning

Als jij een geldlening hebt afgesloten voor de aankoop of onderhoud van jouw eigen woning en deze geldlening voldoet aan de voorwaarden voor renteaftrek in de aangifte inkomstenbelasting, dan moét jij die renteaftrek ook toepassen. De Belastingdienst heeft bevestigd dat jij er niet voor kan kiezen om de rente niet in aftrek te brengen.

Aanpassen geldlening?

Jij kunt er misschien wel voor kiezen om de geldlening te wijzigen zodat deze niet meer voldoet aan de voorwaarden. Op dat moment is de rente dan niet meer aftrekbaar. Voordat jij zo’n keuze maakt is het verstandig om te overleggen met een van onze adviseurs over de bijkomende fiscale gevolgen van de keuze.

Let op!

Is jouw geldlening oorspronkelijk afgesloten vóór 1 januari 2013, dan kun jij niet door aanpassing van de geldlening ervoor zorgen dat de rente niet meer aftrekbaar is.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Eigen woning 2024
In dit nieuwsartikel gaan we in op de fiscale regels voor de eigen woning. Waaraan moet een lening voor de eigen woning voldoen om voor renteaftrek in aanmerking te komen? En hoe zit het met de afbouw van renteaftrek? Hoe zit het als je extra wilt aflossen? Deze en meer zaken die je moet weten bij de aanschaf en het bezit van een eigen woning vind je hier in een notendop.
Lees verder
arrow right
Zakelijke boeterente hypothecaire lening
Als je een hypothecaire lening vervangt door een nieuwe lening tegen een lager rentepercentage wordt er boeterente in rekening gebracht. De Hoge Raad heeft onlangs bepaald dat deze boeterente ook aftrekbaar is als de lening is afgesloten bij de eigen bv, mits deze zakelijk is.
Lees verder
arrow right
Aftrekbaarheid van boetes en dwangsommen
Boetes en dwangsommen kunnen niet worden afgetrokken van de winst, inclusief de bijbehorende kosten. Om de onduidelijkheid hieromtrent in de praktijk aan te pakken, heeft de Belastingdienst verduidelijkingen gegeven over de beperkingen in aftrekbaarheid.
Lees verder
arrow right
Accountant Zwaagdijk
Ben je benieuwd of je het maximale haalt uit jouw financiële administratie, of je genoeg doet aan verzuimpreventie of hoe jij er financieel voor staat wanneer je met pensioen gaat? Onze accountants en specialisten kunnen je adviseren en ondersteunen in elke fase van het ondernemerschap. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal, denken met je mee en proberen samen met jou alles uit jouw onderneming te halen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Lees verder
arrow right
Gerard de Graaf

Gerard de Graaf

Accountant Administratieconsulent

Deliveroo-arrest: holistische beoordeling van arbeidsrelaties
In het Deliveroo-arrest heeft de Hoge Raad verklaard dat bij de beoordeling van de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst een holistische benadering wordt gehanteerd. Dit houdt in dat alle feiten en omstandigheden in beschouwing worden genomen. In een recente zaak viel deze beoordeling uit ten nadele van de persoon die beweerde dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst.
Lees verder
arrow right