14 september 2023

Achteraf opgestelde urenstaat genoeg bewijs?

Ondernemers hebben recht op diverse fiscale voordelen, waarvoor sommige vereisen dat de ondernemer voldoet aan het urencriterium. Dit houdt in dat in principe minimaal 1.225 uur per jaar in de eigen onderneming moet zijn besteed. Is het toegestaan voor de ondernemer om dit te bewijzen aan de hand van een achteraf opgestelde urenregistratie?

Leverde schoonheidsspecialiste voldoende bewijs?

In een zaak die speelde voor rechtbank Noord-Holland was een schoonheidsspecialiste van mening dat ze voldeed aan het urencriterium. Ze had dan ook de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek geclaimd. Omdat de inspecteur de aftrekken schrapte, belandde de zaak voor de rechter.

Achteraf opgemaakt

Voor de rechter werd duidelijk dat de urenregistratie achteraf was opgesteld. De inspecteur vond de urenstaat niet aanvaardbaar, maar de rechter dacht hier anders over. De achteraf opgestelde urenstaat was weliswaar minder krachtig als bewijs, maar dit werd gecompenseerd door de specificatie ervan en door de steun voor de urenstaat die voortvloeide uit de overige stukken.

Tip!

Hieruit blijkt dat een achteraf opgestelde urenstaat niet altijd volstaat. Het is daarom in je voordeel als je gewoon dagelijks een urenstaat bijhoudt.

Aanvullend bewijs slechts beperkt noodzakelijk

De rechtbank voegde nog toe dat slechts aannemelijk gemaakt hoeft te worden dat aan het urencriterium wordt voldaan. Dit betekent een minder zware bewijsvoering. Niet alle afzonderlijke uren hoeven daarom volledig uit de administratie te blijken. Ook hoeft niet voor alle afzonderlijke uren, naast de vermelding in de urenstaat, aanvullend bewijs overlegd te worden. De rechtbank stelde de schoonheidsspecialiste dan ook in het gelijk.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right
Fiscaal voordeel bij investeringen
Wilt u investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kunt u met deze investering mogelijk fiscaal voordeel behalen. Uw investering moet dan op de 'Milieulijst 2020' staan.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial
In de update van de lonenspecial 2020 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Lees verder
arrow right
Is een periodieke gift van een ANBI-bestuurder aftrekbaar?
Een periodieke gift aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) kan onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Maar geldt dit ook voor een gift van een bestuurslid van de ANBI? De Belastingdienst heeft voorwaarden vastgesteld voor de aftrekbaarheid, vooral als er aanvullende redenen zijn voor het beëindigen van de gift.
Lees verder
arrow right
Moeten schoonmakers van platform Helpling als werknemers worden beschouwd?
Schoonmakers die via het inmiddels failliete onlineplatform Helpling voor particulieren werkten, moeten als werknemers worden beschouwd. Dit is het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad.
Lees verder
arrow right