21 oktober 2024

Agro: Aangekondigde wijzigingen GLB 2025

In 2025 ga je te maken krijgen met een aantal eerder aangekondigde wijzigingen in de conditionaliteiten en de ecoregeling van het GLB.

Wijzigingen conditionaliteiten, vaak versoepelingen, maar ook (forse) aanscherpingen

De volgende wijzigingen worden (waarschijnlijk) doorgevoerd:

  • Bescherming veengronden: percelen blijvend grasland op alle veengronden moeten grasland blijven!
  • Bufferstroken: chemische gewasbescherming is toegestaan bij de verplichte bestrijding van Wilde haver, Knolcyperus en bepaalde andere invasieve exoten.
  • Niet productief areaal: de eis van minimaal 4% niet-productief areaal op bouwland vervalt.
  • Soms mag je beschadigd grasland (door bijvoorbeeld wilde dieren) in Habitatgebieden vernieuwen.

Daarnaast krijg je te maken met extra randvoorwaarden op basis van de zogenoemde de ‘sociale conditionaliteiten’. Als je bestaande wetgeving t.a.v. o.a. arbeidsovereenkomsten en een veilige omgeving overtreedt, dat je dan naast een boete ook gekort kunt worden op jouw GLB-subsidies.

Wijzigingen eco-activiteiten

Vanaf 2025 kun je ook kiezen voor de nieuwe eco-activiteiten ‘Tagetes als aaltjesbesterijding’ en ‘Voedselbos’. De eco-activiteit ‘vroeg ras rooigewas 1 november’ komt te vervallen.

Ook moet jee letten op wijzigingen van bepaalde voorwaarden, punten en waarden van eco-activiteiten.

Let op!

De tabel met punten en waarden voor de ecoregeling 2025 staat inmiddels op de site van RVO. De definitieve wijzigingen voor 2025 verwachten we eind oktober. Houd de berichtgeving hierover in de gaten.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: GLB-aanvraag bij bedrijfsoverdracht: wat te doen?
Is er sprake van een bedrijfsoverdracht? Dan moet het nieuwe bedrijf de definitieve aanvraag indienen. Als de overdracht plaatsvindt tijdens de aanvraagperiode, kan het soms verstandiger zijn dat het oorspronkelijke bedrijf de aanvraag indient.
Lees verder
arrow right
Agro: Dien je GLB-aanvraag 2024 in vóór 2 december en actualiseer je gegevens
Om in aanmerking te komen voor je GLB-subsidies 2024, moet je uiterlijk 2 december je definitieve aanvraag indienen. Vergeet niet om ook je gegevens voor 'mest' te actualiseren.
Lees verder
arrow right
Agro: Nieuwe subsidieregelingen voor piekbelasters in stikstofaanpak
In het kader van de ‘Aanpak stikstof’ is eerder aangekondigd dat er regelingen zouden komen voor innovatie, extensivering, omschakeling, verplaatsing of beëindiging. Deze regelingen zijn vooral gericht op piekbelasters. Recent zijn er nieuwe regelingen gepubliceerd of aangekondigd binnen dit kader.
Lees verder
arrow right
Agro: Hoogte basis- en eco-premie 2024
De basis- en eco-premies voor 2024 zijn nog niet definitief vastgesteld. Wel is al bekend dat je, dankzij een extra nationaal budget, in aanmerking kunt komen voor de maximale eco-premie.
Lees verder
arrow right
Agro: Subsidie voor verduurzaming veehouderij: voorwaarden en mogelijkheden
Je komt in aanmerking voor de ‘Subsidie voor investeringen in verduurzaming door piekbelasters’ als je een piekbelaster bent en een veehouderij hebt met melkvee, vleeskalveren en/of varkens.
Lees verder
arrow right
Agro: Nieuwe maatregelen om de druk op de mestmarkt te verlichten
De minister heeft recent (nood)maatregelen aangekondigd om de druk op de mestmarkt te verlichten.
Lees verder
arrow right