21 oktober 2024

Agro: Nieuwe maatregelen om de druk op de mestmarkt te verlichten

De minister heeft recent (nood)maatregelen aangekondigd om de druk op de mestmarkt te verlichten.

Derogatievrije zones rondom Natura 2000-gebieden

Eén van de oorzaken van de huidige ‘overspannen’ mestmarkt is o.a. de verkleining van de mestplaatsingsruimte. Een deel daarvan wordt veroorzaakt door de derogatievrije zones rondom Natura 2000-gebieden. Deze zones zijn op dit moment 250 meter breed. De minister wil deze zones versmallen naar 100 meter.

Aanpassen forfaitaire stikstofnorm melkvee

Volgens (nieuw) onderzoek vervluchtigt bij melkvee meer stikstof (in onschadelijke stikstofgassen) dan tot nu toe is aangenomen. Om deze reden is de minister van plan de stikstofcorrectiefactoren te verhogen, waardoor de forfaitaire stikstofnormen voor melkvee kunnen worden verlaagd. De mestproductie (stikstof) neemt dan af.

Verhogen mestverwerking en export van mest

Om de druk op de Nederlandse mestmarkt te verlagen wil de minister de export van mest stimuleren. Hiertoe zijn drie sporen aangekondigd:

  • Hogere mestverwerkingsplicht voor landbouwbedrijven.
  • Vergroten van de mestverwerkingscapaciteit.
  • Vergroten van de buitenlandse afzetmarkt voor verwerkte mest.

Nieuwe beëindigingsregeling

Naast de bestaande regelingen Lbv en Lbv+ en de, door de minister, eerder aangekondigde beëindigingsregeling voor kleine sectoren wil de minister uiterlijk in 2026 een nieuwe brede beëindigingsregeling openstellen.

Verlagen mestplafonds en afroming bij overdracht productierechten

Vanuit de derogatiebeschikking is Nederland verplicht om de mestproductieplafonds voor stikstof en fosfaat per 2025 verder te verlagen. Om onder de nieuwe mestplafonds te komen heeft de minister bij de overdracht van productierechten een (hogere) afroming voorgesteld.

Wetsvoorstel mestplafonds en afroming productierechten

Volgens een wetsvoorstel dalen de nationale mestplafonds vanaf 2025 met circa 10%. Bij de voorgestelde sectorale mestplafonds is de daling bij de varkens- en pluimveesector fors hoger dan bij de melkveesector. Daarnaast zijn de volgende afromingspercentages bij overdracht van productierechten voorgesteld: fosfaatrechten 30% (was 10%), varkensrechten 25% en pluimveerechten 15%. Een uitzondering geldt voor overdrachten in familieverband. Bepaalde uitzonderingen zijn nog wel een onderwerp van discussie.

Maatregelen op Europees niveau

Naast de bovenstaande inzet op Nationaal niveau zijn ook maatregelen voorgesteld die op Europees niveau afgestemd moeten worden. De haalbaarheid van Europese maatregelen zijn moeilijker in te schatten.

Invoeren gebruik Renure

Met de inzet van ‘Renure’ (kunstmestvervanger) ontstaat meer ruimte om dierlijke mest af te zetten in Nederland. Echter hiervoor moet ‘Brussel’ de Nitraatrichtlijn aanpassen. De minister hoopt dat de goedkeuring voor ‘Renure’ spoedig volgt, maar het is de vraag of dit nog voor het groeiseizoen van 2025 gaat lukken.

Nieuwe derogatie

In de voorstellen geeft de minister aan dat gestreefd wordt naar ‘gewas- en grondsoortgerichte stikstofgebruiksnormen’, i.p.v. de standaardnorm van 170 kg stikstof/ha. Ook hiervoor moet de Nitraatrichtlijn worden aangepast. Als tussenoplossing wil de minister in 2026 een verhoogde stikstofnorm voor grasland bewerkstelligen.

Minder ’nitraat kwetsbare gebieden’

In Nederland is op dit moment het gehele grondgebied aangewezen als ‘kwetsbaar gebied’. De minister wil dit gebied verkleinen, waardoor bepaalde regels voor minder percelen van toepassing zijn.

Let op!

De voorstellen van de minister zijn nog niet definitief. De komende tijd zullen de regels verder wordt uitgewerkt. Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: GLB-aanvraag bij bedrijfsoverdracht: wat te doen?
Is er sprake van een bedrijfsoverdracht? Dan moet het nieuwe bedrijf de definitieve aanvraag indienen. Als de overdracht plaatsvindt tijdens de aanvraagperiode, kan het soms verstandiger zijn dat het oorspronkelijke bedrijf de aanvraag indient.
Lees verder
arrow right
Agro: Dien je GLB-aanvraag 2024 in vóór 2 december en actualiseer je gegevens
Om in aanmerking te komen voor je GLB-subsidies 2024, moet je uiterlijk 2 december je definitieve aanvraag indienen. Vergeet niet om ook je gegevens voor 'mest' te actualiseren.
Lees verder
arrow right
Agro: Nieuwe subsidieregelingen voor piekbelasters in stikstofaanpak
In het kader van de ‘Aanpak stikstof’ is eerder aangekondigd dat er regelingen zouden komen voor innovatie, extensivering, omschakeling, verplaatsing of beëindiging. Deze regelingen zijn vooral gericht op piekbelasters. Recent zijn er nieuwe regelingen gepubliceerd of aangekondigd binnen dit kader.
Lees verder
arrow right
Agro: Aangekondigde wijzigingen GLB 2025
In 2025 ga je te maken krijgen met een aantal eerder aangekondigde wijzigingen in de conditionaliteiten en de ecoregeling van het GLB.
Lees verder
arrow right
Agro: Hoogte basis- en eco-premie 2024
De basis- en eco-premies voor 2024 zijn nog niet definitief vastgesteld. Wel is al bekend dat je, dankzij een extra nationaal budget, in aanmerking kunt komen voor de maximale eco-premie.
Lees verder
arrow right
Agro: Subsidie voor verduurzaming veehouderij: voorwaarden en mogelijkheden
Je komt in aanmerking voor de ‘Subsidie voor investeringen in verduurzaming door piekbelasters’ als je een piekbelaster bent en een veehouderij hebt met melkvee, vleeskalveren en/of varkens.
Lees verder
arrow right