21 oktober 2024

Agro: Hoogte basis- en eco-premie 2024

De basis- en eco-premies voor 2024 zijn nog niet definitief vastgesteld. Wel is al bekend dat je, dankzij een extra nationaal budget, in aanmerking kunt komen voor de maximale eco-premie.

Nationaal budget ingezet voor GLB

Nederland heeft van ‘Brussel’ goedkeuring gekregen om een bedrag van € 50 miljoen in te zetten als compensatie voor de eco-premie. Hierdoor hoeft er geen budget vanuit de basispremie overgeheveld te worden. De basispremie bedraagt hierdoor waarschijnlijkheid € 247 voor de eerste 40 hectares. Voor de overige hectares geldt een bedrag van € 193. Deze bedragen zijn nog niet definitief.

Maximale Eco-premie

Met het extra budget wordt hoogstwaarschijnlijk de maximale eco-premie uitbetaald, namelijk: Brons € 60, Zilver € 100 en Goud € 200.

Compensatie eco-premie

De compensatie bedraagt € 32,50 per hectare. De compensatie wordt los van de eco-premie uitbetaald.

Je kunt deze compensatie ontvangen als je:

  • Bij de GO een aanmelding voor de ecoregeling heeft ingediend.
  • Bij deze aanmelding minimaal in ‘Brons’ terecht kwam (voldoende punten en waarde).
  • Bij de definitieve aanvraag jouw uitgevoerde eco-activiteiten opgeeft.

Als je bij de definitieve aanvraag niet meer aan de instapeis of -waarde voor tenminste ‘Brons’ voldoet, kun je toch deze compensatie ontvangen. Je moet wel eco-activiteiten hebben uitgevoerd en opgegeven.

Correctie op eco-premie

De eco-premie wordt op een later moment uitbetaald. De eco-premie bedraagt dan het bedrag voor een bepaalde klasse minus de compensatie.

Tip!

De totale basis- en eco-premie zal vaak in delen worden uitbetaald met ook aparte besluiten. Controleer of jij alle betalingen ontvangt en maak indien nodig tijdig bezwaar.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: GLB-aanvraag bij bedrijfsoverdracht: wat te doen?
Is er sprake van een bedrijfsoverdracht? Dan moet het nieuwe bedrijf de definitieve aanvraag indienen. Als de overdracht plaatsvindt tijdens de aanvraagperiode, kan het soms verstandiger zijn dat het oorspronkelijke bedrijf de aanvraag indient.
Lees verder
arrow right
Agro: Dien je GLB-aanvraag 2024 in vóór 2 december en actualiseer je gegevens
Om in aanmerking te komen voor je GLB-subsidies 2024, moet je uiterlijk 2 december je definitieve aanvraag indienen. Vergeet niet om ook je gegevens voor 'mest' te actualiseren.
Lees verder
arrow right
Agro: Nieuwe subsidieregelingen voor piekbelasters in stikstofaanpak
In het kader van de ‘Aanpak stikstof’ is eerder aangekondigd dat er regelingen zouden komen voor innovatie, extensivering, omschakeling, verplaatsing of beëindiging. Deze regelingen zijn vooral gericht op piekbelasters. Recent zijn er nieuwe regelingen gepubliceerd of aangekondigd binnen dit kader.
Lees verder
arrow right
Agro: Aangekondigde wijzigingen GLB 2025
In 2025 ga je te maken krijgen met een aantal eerder aangekondigde wijzigingen in de conditionaliteiten en de ecoregeling van het GLB.
Lees verder
arrow right
Agro: Subsidie voor verduurzaming veehouderij: voorwaarden en mogelijkheden
Je komt in aanmerking voor de ‘Subsidie voor investeringen in verduurzaming door piekbelasters’ als je een piekbelaster bent en een veehouderij hebt met melkvee, vleeskalveren en/of varkens.
Lees verder
arrow right
Agro: Nieuwe maatregelen om de druk op de mestmarkt te verlichten
De minister heeft recent (nood)maatregelen aangekondigd om de druk op de mestmarkt te verlichten.
Lees verder
arrow right