21 oktober 2024

Agro: Dien je GLB-aanvraag 2024 in vóór 2 december en actualiseer je gegevens

Om in aanmerking te komen voor je GLB-subsidies 2024, moet je uiterlijk 2 december je definitieve aanvraag indienen. Vergeet niet om ook je gegevens voor 'mest' te actualiseren.

GLB-aanvraag

Je kunt je definitieve aanvraag indienen door je eerdere Gecombineerde opgave (GO) te openen en te actualiseren. Vervolgens dien je je GO/definitieve aanvraag in. Bij het actualiseren van de inhoud zijn de volgende zaken van belang.

Subsidiabele gewassen

Je kunt alleen basis- en eco-premie ontvangen op subsidiabele grond. Voldoet een perceel niet (meer) aan de eisen? Haal dan het vinkje voor de basis- en eco-premie weg. Dit kan gevolgen hebben voor de berekening van de ecoregeling.

Hoofdteelt en vanggewassen

Met de GO heb je de hoofdteelt op je percelen opgegeven. Door het natte teeltseizoen is het geteelde gewas soms anders dan eerder is opgegeven. Speelt dit? Pas dan het gewas van je hoofdteelt aan.

In de GO kun je, naast de hoofdteelt, ook vanggewassen opgeven. Bij sommige regelingen is dit verplicht. Is er iets gewijzigd in het gewas en/of de zaaidatum? Corrigeer dan je opgave.

Ecoregeling

Bij de definitieve aanvraag bevestig je je eerder opgegeven eco-activiteiten. Heb je een eco-activiteit niet uitgevoerd? Of voldoe je niet (meer) aan de voorwaarden? Trek dan de eco-activiteit in. Heb je een eco-activiteit op een deel van je perceel uitgevoerd? Splits dan het perceel in een perceel met en een perceel zonder deze eco-activiteit.

Let op!

Dien je definitieve GLB-aanvraag uiterlijk 2 december in. Na deze datum kom je niet meer in aanmerking voor GLB-subsidies.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Aangekondigde wijzigingen GLB 2025
In 2025 ga je te maken krijgen met een aantal eerder aangekondigde wijzigingen in de conditionaliteiten en de ecoregeling van het GLB.
Lees verder
arrow right
Agro: Hoogte basis- en eco-premie 2024
De basis- en eco-premies voor 2024 zijn nog niet definitief vastgesteld. Wel is al bekend dat je, dankzij een extra nationaal budget, in aanmerking kunt komen voor de maximale eco-premie.
Lees verder
arrow right
Agro: GLB-aanvraag bij bedrijfsoverdracht: wat te doen?
Is er sprake van een bedrijfsoverdracht? Dan moet het nieuwe bedrijf de definitieve aanvraag indienen. Als de overdracht plaatsvindt tijdens de aanvraagperiode, kan het soms verstandiger zijn dat het oorspronkelijke bedrijf de aanvraag indient.
Lees verder
arrow right
Agro: Nieuwe maatregelen om de druk op de mestmarkt te verlichten
De minister heeft recent (nood)maatregelen aangekondigd om de druk op de mestmarkt te verlichten.
Lees verder
arrow right
Agro: Subsidie voor verduurzaming veehouderij: voorwaarden en mogelijkheden
Je komt in aanmerking voor de ‘Subsidie voor investeringen in verduurzaming door piekbelasters’ als je een piekbelaster bent en een veehouderij hebt met melkvee, vleeskalveren en/of varkens.
Lees verder
arrow right
Agro: Nieuwe subsidieregelingen voor piekbelasters in stikstofaanpak
In het kader van de ‘Aanpak stikstof’ is eerder aangekondigd dat er regelingen zouden komen voor innovatie, extensivering, omschakeling, verplaatsing of beëindiging. Deze regelingen zijn vooral gericht op piekbelasters. Recent zijn er nieuwe regelingen gepubliceerd of aangekondigd binnen dit kader.
Lees verder
arrow right