17 oktober 2022

Agro: afbouw derogatienormen

De basisvoorwaarden voor derogatie in 2022 zijn gelijk gebleven. Wel worden een aantal eisen aangescherpt. Vanaf 2023 worden de derogatienormen afgebouwd. Na 2025 vervalt de derogatie.

Basisvoorwaarden gelijk

De basisvoorwaarden voor derogatie blijven gelijk. Denk hierbij o.a. aan de 80%-graslandeis, het bemestingsplan en geen fosfaatkunstmest.

Derogatienorm 2022 gelijk, aanmelden nog nodig

Voor 2022 blijven de derogatienormen gelijk: 250 of 230 kg N/ha. Wil je derogatie toepassen? Dan moet je je nog melden bij RVO. Ook moet je waarschijnlijk een bemestingsplan opstellen en zorgen voor geldige grondmonsters. De data waarop dit geregeld moet zijn, zijn nog niet bekend.

Afbouw derogatienorm 2023-2025

De hoogten van de derogatienorm voor de komende jaren staan in de tabel hieronder.

Derogatienorm 2023-2025 in kg per hectare.

JaartalDerogatienorm ‘door nutriënten verontreinigde gebieden’Derogatienorm ‘overige gebieden’
2023220240
2024210230
2025190200



Vanaf 2023 meer gebieden de lagere norm of zelfs geen derogatie

Vanaf 2023 kan een bedrijf voor percelen in Natura 2000-gebieden en grondwaterbeschermingsgebieden geen derogatie aanvragen. Voor ‘door nutriënten verontreinigde gebieden’ geldt de lagere norm. Deze gebieden zijn ruimer dan de huidige zand-/lössgebieden met de lage derogatienorm. Vanaf 2024 worden deze gebieden verder uitgebreid.

Extra eisen derogatie bedrijven

Vanaf 2023 gelden bepaalde eisen t.a.v. graslandvernietiging, ook voor klei/ veen. Ook komen extra eisen voor bedrijven met de laagste derogatienorm.

Tot slot

Lees ook onze andere agro gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Bedrijfswaardering
Bij de verkoop of overname van een bedrijf is het belangrijk om de waarde van je bedrijf te bepalen. Benieuwd wat jouw bedrijf écht waard is? 
Lees verder
arrow right
De Hoornse wensboom
In deze bijzondere tijd willen wij van Omnyacc in samenwerking met Voor een mooie stad de lach op het gezicht toveren bij zoveel mogelijk mensen! Dit willen wij doen door wensen in vervulling te laten gaan. Iedereen kan een wens achterlaten tot en met 8 januari. In het nieuwe jaar gaan we zoveel mogelijk wensen uit laten komen. Andere ondernemers en particulieren kunnen ook meedoen als wensvervuller. Doe jij ook mee?
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Verlofregelingen naar drie soorten verlof
De verscheidenheid aan verlofregelingen onder de Wet arbeid en zorg is uitgebreid. Het kabinet streeft ernaar deze diverse regelingen te consolideren tot drie categorieën: verlof voor zorg voor kinderen, verlof voor zorg voor naasten en verlof voor persoonlijke situaties.
Lees verder
arrow right
Inkomens- en verzuimverzekering
Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.
Lees verder
arrow right