16 oktober 2023

Definitieve GLB-subsidieaanvraag voor 2023

Je kunt t/m 30 november 2023 jouw GLB-subsidies definitief aanvragen. Hierbij bevestig je jouw eerder opgegeven en uitgevoerde eco-activiteiten. Daarnaast kun je de zaaidatum van bepaalde vanggewassen doorgeven.

Gecombineerde opgave als uitgangspunt

Voor de definitieve aanvraag kun je jouw eerder ingediende Gecombineerde opgave (GO) openen. Je controleert jouw percelen en past deze zo nodig aan. Per perceel ga je vervolgens na of je de opgegeven eco-activiteit hebt uitgevoerd. Is dat niet het geval, of voldeed je niet aan de voorwaarden, dan moet je de eco-activiteit verwijderen. Uiteindelijk geef je alleen de eco-activiteiten op die jij daadwerkelijk, volgens de regels, hebt uitgevoerd.

Eco-activiteit op deel perceel: perceel splitsen

Heb je een eco-activiteit op een deel van jouw perceel uitgevoerd? Bijvoorbeeld het vroeg rooien van een gewas. Dan moet je het perceel splitsen en de eco-activiteit alleen toevoegen aan het betreffende deel van het perceel.

Definitieve aanvraag door opnieuw indienen GO

Heb je de percelen en eco-activiteiten gecontroleerd en zo nodig aangepast? Dan kun je de GO opnieuw indienen. Hiermee vraag je jouw GLB-subsidies, zoals de basis- en eco-premie, definitief aan. Jouw eco-premie wordt bepaald op basis van jouw definitief uitgevoerde eco-activiteiten. Let goed op of je nog in de ‘juiste’ klasse komt.

Let op bij bedrijfsoverdracht

Heb je een bedrijfsoverdracht gemeld? En heeft het oorspronkelijke bedrijf uiterlijk 15 juni de GO ingediend? Dan moet het nieuwe bedrijf de definitieve aanvraag doen. Hiervoor is een GO nodig op het nieuwe bedrijf met dezelfde percelen en eco-activiteiten.

Opgeven zaaidatum vanggewassen

In de aanvraagperiode kun je tevens de zaaidatum van jouw vanggewassen doorgeven. Dit doe je door het aanpassen en opnieuw indienen van de GO. Deze werkwijze geldt ook als jij geen GLB-subsidies aanvraagt. 

Tot slot

Het belang van het tijdig indienen van een juiste definitieve aanvraag is groot. Schakel bij twijfel jouw adviseur in.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Aanmelding GLB-subsidies 2024 uitgesteld
De aanmelding voor jouw GLB-subsidies 2024 kun je indienen via de Gecombineerde opgave 2024. Je meldt dan ook jouw eco-activiteiten 2024. Begin echter eerder met de planning van jouw bouwplan en eco-activiteiten.
Lees verder
arrow right
Agro: Nieuwe eco-activiteiten en wijzigingen
Vanaf 2024 gelden enkele nieuwe eco-activiteiten. Daarnaast worden wijzigingen doorgevoerd bij ‘weidegang’. Ook zijn soms punten, waarden en toegestane gewassen aangepast.
Lees verder
arrow right
Corina Versnel-Hoogschagen

Corina Versnel-Hoogschagen

Secretaresse

Stabiliseren/reorganiseren
Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Inge Rees

Inge Rees

Belastingadviseur