16 oktober 2023

Agro: Melden vanggewas in GLB-aanvraag

Voor bepaalde onderdelen van de mestwetgeving of het GLB zijn vanggewassen essentieel. De inzaaidatum van een vanggewas kun je aangeven bij je definitieve GLB-aanvraag. In sommige gevallen is dit verplicht, zelfs als je geen GLB-subsidies aanvraagt.

Inzaaidatum vanggewas (verplicht) doorgeven

In de periode van de definitieve aanvraag GLB (15 oktober t/m 30 november) kun je de inzaaidatum van jouw vanggewas melden bij RVO.

Je kunt hiervoor jouw ingediende GO openen. Je vult bij de betreffende percelen het vanggewas met de inzaaidatum in. Vervolgens dien je de GO opnieuw in.

Advies melden inzaaidatum

Ons advies is om bij onderstaande situaties de inzaaidatum van het vanggewas te melden bij RVO. Je teelt het vanggewas in het kader van:

  • De ‘stimuleringsregel’ vanggewas op zand- of löss (i.v.m. eventuele stikstofkorting in het volgende jaar). Melden is verplicht.
  • De ‘1/3e-eis’ vanuit GLMC 7 (ander gewas dan vorig jaar in te vullen met vanggewas).
  • Telen rustgewas op zand/löss (invulling met vanggewas).

Verplicht vanggewas na mais

Een verplicht vanggewas na mais heb je, als het goed is, al opgegeven in de GO-periode.

Teel je een vanggewas voor ‘mest’ of GLB? Geef dan de zaaidatum van jouw vanggewas uiterlijk 30 november op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Nieuwe eco-activiteiten en wijzigingen
Vanaf 2024 gelden enkele nieuwe eco-activiteiten. Daarnaast worden wijzigingen doorgevoerd bij ‘weidegang’. Ook zijn soms punten, waarden en toegestane gewassen aangepast.
Lees verder
arrow right
Agro: Aanmelding GLB-subsidies 2024 uitgesteld
De aanmelding voor jouw GLB-subsidies 2024 kun je indienen via de Gecombineerde opgave 2024. Je meldt dan ook jouw eco-activiteiten 2024. Begin echter eerder met de planning van jouw bouwplan en eco-activiteiten.
Lees verder
arrow right
Verzuimverzekering vergelijken
Verzuimpercentages stijgen fors en hiermee ook de schadelast van verzuimverzekeraars. Er zijn veel redenen, maar het effect van economische onzekerheid, corona en een toenemende AOW-leeftijd speelt zeker mee. We zien in de markt een forse stijging van verzuimpremies. Juist nu is het belangrijk om verschillende offertes op te vragen en deze te vergelijken. Onze Inkomen- en Verzuimadviseurs helpen jou daar graag bij. Ze zetten de verschillen op een rij en vertellen je ook graag over hoe jij verzuim kunt beperken dan wel voorkomen.
Lees verder
arrow right
Baangerelateerde investeringskorting (BIK)
Denk je erover om een investering te doen, maar is het lastig om de financiering rond te krijgen in deze tijd? Misschien kom je wel in aanmerking voor de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). De BIK-regeling is een investeringsregeling die het voor bedrijven aantrekkelijker maakt om in 2021 en 2022 investeringen te blijven doen. Met deze investeringskorting kunnen de meeste ondernemers onder bepaalde voorwaarden een deel van de investering verrekenen met de loonheffing. Voldoe jij aan de voorwaarden?
Lees verder
arrow right
Btw-tarief voor online leeromgevingen: 9% of 21%?
Voor het elektronisch leveren van digitale educatieve informatie geldt het btw-tarief van 9%. De vraag werd aan de Belastingdienst gesteld of dit tarief van toepassing is op alle toegang tot online leeromgevingen. De Belastingdienst antwoordde negatief en schetste drie situaties met betrekking tot online leeromgevingen. In twee van deze gevallen moet 21% btw worden berekend, terwijl in slechts één situatie het 9% btw-tarief van toepassing is.
Lees verder
arrow right