16 oktober 2023

Agro: Melden vanggewas in GLB-aanvraag

Voor bepaalde onderdelen van de mestwetgeving of het GLB zijn vanggewassen essentieel. De inzaaidatum van een vanggewas kun je aangeven bij je definitieve GLB-aanvraag. In sommige gevallen is dit verplicht, zelfs als je geen GLB-subsidies aanvraagt.

Inzaaidatum vanggewas (verplicht) doorgeven

In de periode van de definitieve aanvraag GLB (15 oktober t/m 30 november) kun je de inzaaidatum van jouw vanggewas melden bij RVO.

Je kunt hiervoor jouw ingediende GO openen. Je vult bij de betreffende percelen het vanggewas met de inzaaidatum in. Vervolgens dien je de GO opnieuw in.

Advies melden inzaaidatum

Ons advies is om bij onderstaande situaties de inzaaidatum van het vanggewas te melden bij RVO. Je teelt het vanggewas in het kader van:

  • De ‘stimuleringsregel’ vanggewas op zand- of löss (i.v.m. eventuele stikstofkorting in het volgende jaar). Melden is verplicht.
  • De ‘1/3e-eis’ vanuit GLMC 7 (ander gewas dan vorig jaar in te vullen met vanggewas).
  • Telen rustgewas op zand/löss (invulling met vanggewas).

Verplicht vanggewas na mais

Een verplicht vanggewas na mais heb je, als het goed is, al opgegeven in de GO-periode.

Teel je een vanggewas voor ‘mest’ of GLB? Geef dan de zaaidatum van jouw vanggewas uiterlijk 30 november op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Nieuwe eco-activiteiten en wijzigingen
Vanaf 2024 gelden enkele nieuwe eco-activiteiten. Daarnaast worden wijzigingen doorgevoerd bij ‘weidegang’. Ook zijn soms punten, waarden en toegestane gewassen aangepast.
Lees verder
arrow right
Agro: Aanmelding GLB-subsidies 2024 uitgesteld
De aanmelding voor jouw GLB-subsidies 2024 kun je indienen via de Gecombineerde opgave 2024. Je meldt dan ook jouw eco-activiteiten 2024. Begin echter eerder met de planning van jouw bouwplan en eco-activiteiten.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Fiscale bijeenkomst Den Helder
Op woensdagavond 8 november 2023 verzorgen wij een fiscale bijeenkomst met actuele ontwikkelingen en nuttige tips. Tijdens deze avond passeren diverse fiscale ontwikkelingen de revue en worden andere belangrijke belastingonderwerpen besproken waar je (mogelijk) mee te maken krijgt. Uiteraard wordt er ook ingegaan op de ontwikkelingen naar aanleiding van het Belastingplan 2024. Kom jij ook?
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
25 tips HRM-beleid
25 tips voor een goed HRM-beleid voor jou op een rij
Lees verder
arrow right