16 oktober 2023

Agro: Deel vrijstelling conditionaliteit vervalt

De tijdelijke vrijstelling voor ‘gewasrotatie’ (GLMC 7) en ‘niet-productief areaal’ (GLMC 8) vervalt per 2024. Dit betekent dat je aan de betreffende voorwaarden moet voldoen als je GLB-subsidies wilt ontvangen. Voor bepaalde bedrijven blijft een vrijstelling van toepassing.

‘Gewasrotatie’ (GLMC 7)

Voor de gewasrotatie-eis op bouwland gelden de volgende hoofdregels.

  • Jaarlijks op minimaal 1/3 van jouw bouwland een ander gewas telen dan in het voorgaande jaar. Dit geldt ook voor 2024 t.o.v. 2023.
  • Op ieder perceel eenmaal in de vier jaar een andere hoofdteelt telen. Je moet hier uiterlijk in 2026 aan voldoen.

Daarnaast geldt dat je op zand- en lössgrond eenmaal in de vier jaar een rustgewas moet telen. Deze verplichting geldt ook vanuit de mestwetgeving,

‘1/3e-eis’ invullen met een vanggewas

Het is toegestaan om de ‘1/3e-eis’ in te vullen met een vanggewas na de hoofdteelt. Je hoeft dan geen andere hoofdteelt te telen. Het vanggewas moet wel blijven staan tot aan de start van de hoofdteelt in het opvolgende jaar.

In praktijk vaak geen probleem, let op bij continuteelt

Teel je verschillende gewassen op bouwland? Of pas je veel grondruil toe? Dan zijn de voorwaarden vaak niet zo’n probleem. Bij continuteelt kun je de ‘1/3e-eis’ wellicht invullen met een (verplicht) vanggewas. Let op: het vanggewas mag je pas net voor de inzaai van de hoofdteelt vernietigen. Daarnaast moet je wel eenmaal per vier jaar een andere hoofdteelt telen.

‘Niet-productief areaal’ (GLMC 8)

Vanaf 2024 moet je daadwerkelijk 4% van jouw bouwland gebruiken als ‘niet-productief areaal’.

Aangrenzend aan eigen bouwland

Naast niet-productieve gewassen (o.a. groene braak) tellen diverse elementen mee als ‘niet-productief’. Zoals bijvoorbeeld sloten, bufferstroken, houtwallen en bomengroep. Soms geldt een weegfactor groter dan 1,0. De elementen moeten wel ‘aangrenzend’ liggen aan jouw eigen bouwland. De weegfactor van sloten wordt afhankelijk van de aangrenzende rand.

Tot slot

De ‘conditionaliteit’ vergt vanaf 2024 vaak extra maatregelen op jouw bedrijf. Ga na hoe je hier invulling aan kunt geven.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Melden vanggewas in GLB-aanvraag
Voor bepaalde onderdelen van de mestwetgeving of het GLB zijn vanggewassen essentieel. De inzaaidatum van een vanggewas kun je aangeven bij je definitieve GLB-aanvraag. In sommige gevallen is dit verplicht, zelfs als je geen GLB-subsidies aanvraagt.
Lees verder
arrow right
Agro: Definitieve GLB-subsidieaanvraag voor 2023
Je kunt t/m 30 november 2023 jouw GLB-subsidies definitief aanvragen. Hierbij bevestig je jouw eerder opgegeven en uitgevoerde eco-activiteiten. Daarnaast kun je de zaaidatum van bepaalde vanggewassen doorgeven.
Lees verder
arrow right
Wlz nacalculatie
Ben jij financieel verantwoordelijke bij een organisatie die langdurige zorg verleent? Dan ben je volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) verplicht om financiële verantwoording af te leggen over de geleverde zorgprestaties. 
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Ontwikkelingen rondom box 3-heffing
Heb je box 3-vermogen opgenomen in je aangifte inkomstenbelasting voor de jaren tot en met 2023? De verwachting is dat de Hoge Raad in augustus/september een uitspraak zal doen over box 3. Ter voorbereiding op deze uitspraken ontwikkelt de Belastingdienst alvast een digitaal formulier genaamd 'opgaaf werkelijk rendement'.
Lees verder
arrow right