16 oktober 2023

Agro: Nieuwe eco-activiteiten en wijzigingen

Vanaf 2024 gelden enkele nieuwe eco-activiteiten. Daarnaast worden wijzigingen doorgevoerd bij ‘weidegang’. Ook zijn soms punten, waarden en toegestane gewassen aangepast.

Nieuwe eco-activiteiten

Vanaf 2024 kun je ook de volgende eco-activiteiten toepassen:

  • Precisie gewasbescherming
  • Precisie bemesting
  • Fertigatie

Inhoud eco-activiteiten

Bij ‘precisie gewasbescherming’ en ‘precisie bemesting’ kun je de stappen meten, beslissen en uitvoeren ‘realtime’ toepassen of los van elkaar middels bijvoorbeeld taakkaarten.

Bij fertigatie gaat het om het, op perceelniveau, bemesten met oplosbare meststoffen via een irrigatiesysteem.

Wijzigingen eco-activiteit ‘weidegang’

De eco-activiteiten ‘overdag weiden’ en ‘dag en nacht weiden’ wijzigen:

  • Weiden categorie 1: tenminste 1.500 uur weiden per jaar.
  • Weiden categorie 2: tenminste 2.500 uur weiden per jaar.

Geen eisen aan periode en uren/dag

Bij weidegang worden geen nadere eisen gesteld aan de periode waarbinnen je jouw melkkoeien moet weiden. Ook gelden er geen eisen voor het aantal uren per dag. Op jaarbasis moet je wel voldoen aan het totaal aantal uren weiden. Het aantal uren is fors verhoogd, waardoor de eco-activiteit weidegang wellicht (veel) meer inspanning van je vraagt.

Controle via certificerende instantie

Bepaalde voorwaarden, zoals het bijhouden van de weidegang in de weidekalender, worden opgenomen in een certificeringsschema. Erkende certificerende instanties, die nu ook vanuit de zuivel deze controles doen, worden verantwoordelijk voor controle.

Instapeis, punten en waarden

Voor het jaar 2023 was het aantal benodigde punten, om aan de instapeis te voldoen, verlaagd voor de thema’s ‘Landschap’ en ‘Biodiversiteit’. Deze tijdelijke verlaging geldt niet meer vanaf 2024. Hierdoor moet u wellicht meer activiteiten inzetten die goed scoren op deze thema’s.

Enkele wijzigingen punten en waarden

Voor de nieuwe eco-activiteiten zijn punten en waarden toegekend. Daarnaast is de waarde voor de eco-activiteit ‘Vezelgewas’ flink verhoogd. De waarden voor ‘Heg/haag/struweel’ zijn daarentegen verlaagd. Ook zijn de punten bij ‘Biologische bestrijding’ iets aangepast.

Niet bij weidegang

Ondanks de forse verzwaring van de eco-activiteiten voor weidegang, zijn het aantal punten en de waarden niet verhoogd.

Nieuwe gewascodes en wijzigingen toegestane gewassen

Vanaf 2024 gelden enkele nieuwe gewascodes. Deze zijn meestal ingevoerd om een gewasgroep te splitsen en/of te verduidelijken, zoals bijvoorbeeld bij groenbemesters en rogge. Daarnaast is bij verschillende eco-activiteiten de lijst met toegestane gewassen iets uitgebreid. Dit geldt met name bij de eco-activiteiten ‘Rustgewas’, ‘Groenbedekking’ en ‘Kruidenrijk grasland’.

Tot slot

De eco-regeling is vaak een hele puzzel. Wij kunnen je ondersteunen bij het nemen van de juiste keuzes.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Definitieve GLB-subsidieaanvraag voor 2023
Je kunt t/m 30 november 2023 jouw GLB-subsidies definitief aanvragen. Hierbij bevestig je jouw eerder opgegeven en uitgevoerde eco-activiteiten. Daarnaast kun je de zaaidatum van bepaalde vanggewassen doorgeven.
Lees verder
arrow right
Agro: Tijdig plannen rustgewas ‘mest’
Heb je zand- en lössgrond? Dan ben je verplicht om uiterlijk in 2026 op ieder perceel een rustgewas te telen. Daarnaast gaat een eis gelden voor 2025-2027. Begin tijdig om een piek met rustgewassen te voorkomen.
Lees verder
arrow right
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 3 (NOW)
De NOW is de tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die vanwege de coronacrisis de omzet met minstens 20% zagen dalen. De regeling is met ingang van 1 oktober 2020 verlengd met 9 maanden tot 1 juli 2021. De NOW 3 kent 3 tijdvakken en kent specifiekere bepalingen ten opzichte van NOW 1 en NOW 2. Op deze pagina vertellen we je er alles over. Heb je vragen? Schroom niet om te bellen of mailen als je meer vragen hebt of wilt sparren over jouw situatie. Samen staan we sterk!
Lees verder
arrow right
Btw en buitenland 2024
Indien je goederen over de grens levert of diensten verleent aan klanten buiten Nederland, is het essentieel om de mogelijke btw-verplichtingen in andere landen te onderzoeken. Dat roept vragen op zoals: Moet ik btw in rekening brengen? Welk tarief moet ik hanteren? Wie is verantwoordelijk voor de btw-afdracht? In welk land moet de btw worden voldaan? Hoe kan ik betaalde btw terugvorderen? Deze advieswijzer belicht op hoofdlijnen de btw-verplichtingen die relevant kunnen zijn wanneer je internationaal zakendoet.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2021
In de update van de lonenspecial 2021 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Hoelang moet je je financiële administratie bewaren?
Staat jouw archief of online database ook vol met administratie van veel jaren? Heel goed, want je bent verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren. Dit is de fiscale bewaarplicht. Zo kan de Belastingdienst de administratie controleren wanneer zij een aangifte niet vertrouwd of documentatie opvragen voor een onderzoek bij een van jouw zakenpartners of leveranciers. Maar let op, voor sommige documenten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Welke documenten zijn dit? Hoe zit het als je je financiële administratie uitbesteed of als je je bedrijf beëindigt?
Lees verder
arrow right