14 maart 2024

Agro: GO: opgave eco-activiteiten

Om deel te kunnen nemen aan de ecoregeling, moet je een minimum aantal punten behalen. Vervolgens bepaalt de waarde van je eco-activiteiten of je in de categorie 'Brons', 'Zilver' of 'Goud' wordt ingedeeld.

Benodigd puntenaantal

Je kunt aan de ecoregeling deelnemen als jij een minimaal aantal punten scoort op een vijftal thema’s. Voor ‘Biodiversiteit’ en ‘Landschap’ zijn de benodigde punten iets verhoogd. Hierdoor is het lastiger om aan deze instapeis te voldoen.

Waarde bepaald klasse

De waarde van de eco-activiteiten die jij uitvoert bepaalt in welke klasse je komt (‘Brons’, ‘Zilver’ of ‘Goud’). En hoeveel eco-premie je kunt ontvangen.

Ruim opgeven en tijdig intrekken

Je kunt jouw eco-activiteiten uiterlijk 15 mei opgeven. Na 15 mei kun je geen eco-activiteiten meer toevoegen. Als jij ervoor kiest om jouw eco-activiteiten ruim op te geven, dan moet jij in de gaten houden dat jij jouw eco-activiteiten, die jij niet uitvoert, tijdig intrekt. Dit moet zodra jij weet dat je de activiteit niet uitvoert of niet (meer) aan de voorwaarden kunt voldoen. Je kunt hier niet mee wachten tot de definitieve aanvraag in het najaar.

TIP!

Houd jouw eco-activiteiten actueel en trek zo nodig eco-activiteiten tijdig in. Hiermee voorkom je een mogelijke korting op de uitbetaling.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Aanscherping mestproductieplafonds
De mestproductieplafonds voor 2024 en 2025 zijn verlaagd in overeenstemming met de derogatiebeschikking. Hoewel de gevolgen voor 2024 beperkt lijken te zijn, neemt de kans op overschrijding toe vanwege de aanzienlijke daling van het nationale mestproductieplafond in 2025.
Lees verder
arrow right
Agro: GLMC 7 gewasrotatie: invulling ‘1/3e-eis’
Dit jaar dienen niet-vrijgestelde bedrijven te voldoen aan GLMC 7 'Gewasrotatie', o.a. de '1/3e-eis': jaarlijks op 1/3 van je bouwland een ander gewas telen. Hoe vul je dit in met volgteelt? En wat is de aanpak voor 'vrijgestelde percelen'?
Lees verder
arrow right
Agro: GLMC 8 NPA: opgave en versoepeling
De invulling van GLMC 8 'Niet productief areaal' is recentelijk versoepeld. In 2024 mag je nu 4% van je bouwland invullen met een combinatie.
Lees verder
arrow right
Agro: Nieuwe regels eco-activiteit ‘weidegang’
Heb je koeien voor melkproductie en overweeg je het toepassen van het eco-initiatief "Weidegang" op jouw bedrijf? Let dan op de aanzienlijk strengere voorwaarden die vanaf 2024 van kracht zijn. Deelname wordt een stuk lastiger!
Lees verder
arrow right
Agro: Nieuwe kaartlaag bufferstroken
In 'Mijn percelen' is de kaartlaag met bufferstroken geüpdatet. Bufferstroken langs 'droge sloten' zijn weggevallen en velen zijn gewijzigd door een aanpassing van het waterlooptype. Ben je het niet eens met de nieuwe bufferstrook, omdat je denkt dat een ander watertype van toepassing is? Geef dit aan in 'Mijn percelen'. Je kunt ook melden dat er een 'flauw talud' aanwezig is.
Lees verder
arrow right
Agro: Vaak geen stikstofnorm groenbemester
Vanaf 2024 is het meestal niet meer toegestaan stikstofnorm te tellen bij de teelt van een groenbemester. Wanneer is dit nog wel toegestaan?
Lees verder
arrow right