14 maart 2024

Agro: Nieuwe regels eco-activiteit ‘weidegang’

Heb je koeien voor melkproductie en overweeg je het toepassen van het eco-initiatief "Weidegang" op jouw bedrijf? Let dan op de aanzienlijk strengere voorwaarden die vanaf 2024 van kracht zijn. Deelname wordt een stuk lastiger!

Forse uitbreiding aantal uren weidegang per jaar

Je kunt kiezen uit twee categorieën ‘Weidegang’:

• Minimaal 1.500 uur weiden. Hierbij is het aantal melkkoeien per ha beweide huiskavel (grasland) maximaal 5.

• Minimaal 2.500 uur weiden. Hierbij is het aantal melkkoeien per ha beweide huiskavel (grasland) maximaal 2,5.

• Voor de eerste weidegang meld jij zich aan bij Qlip. Dit moet je uiterlijk 1 mei doen. Pas na aanmelding tellen de weide-uren mee.

• Je begint uiterlijk 15 mei met het weiden van jouw melkkoeien.

• Je houdt een digitale weidekalender bij.

• Alle melkkoeien moeten toegang hebben tot de weidepercelen.

• Tijdens de weidegang mogen maximaal 25% van de koeien op stal zijn.

    Eigen invulling weideperiode

    Je kunt zelf bepalen wanneer jij jouw melkkoeien laat weiden. Er geldt geen minimaal aantal uren weidegang per dag. Wel moet jij jouw koeien minimaal 120 dagen laten weiden. En alleen de weide-uren t/m 15 oktober tellen mee.

    Overige voorwaarden ‘Weidegang’

    Voor deze eco-activiteit gelden ook de volgende voorwaarden:

    Automatisch melksysteem en vrije uitloop

    Heb jij een automatisch melksysteem? Dan kun je de eco-activiteit ‘Weidegang’ toepassen als je ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

    Let op!

    Vanaf 2024 zijn de voorwaarden voor ‘Weidegang’ fors aangescherpt. Bepaal dit jaar opnieuw of je aan de ecoregeling mee kunt doen.

    Speciaal voor jou

    UITGELICHT

    Agro: Vaak geen stikstofnorm groenbemester
    Vanaf 2024 is het meestal niet meer toegestaan stikstofnorm te tellen bij de teelt van een groenbemester. Wanneer is dit nog wel toegestaan?
    Lees verder
    arrow right
    Agro: Aanscherping mestproductieplafonds
    De mestproductieplafonds voor 2024 en 2025 zijn verlaagd in overeenstemming met de derogatiebeschikking. Hoewel de gevolgen voor 2024 beperkt lijken te zijn, neemt de kans op overschrijding toe vanwege de aanzienlijke daling van het nationale mestproductieplafond in 2025.
    Lees verder
    arrow right
    Agro: GO: opgave eco-activiteiten
    Om deel te kunnen nemen aan de ecoregeling, moet je een minimum aantal punten behalen. Vervolgens bepaalt de waarde van je eco-activiteiten of je in de categorie 'Brons', 'Zilver' of 'Goud' wordt ingedeeld.
    Lees verder
    arrow right
    Agro: GLMC 7 gewasrotatie: invulling ‘1/3e-eis’
    Dit jaar dienen niet-vrijgestelde bedrijven te voldoen aan GLMC 7 'Gewasrotatie', o.a. de '1/3e-eis': jaarlijks op 1/3 van je bouwland een ander gewas telen. Hoe vul je dit in met volgteelt? En wat is de aanpak voor 'vrijgestelde percelen'?
    Lees verder
    arrow right
    Agro: GLMC 8 NPA: opgave en versoepeling
    De invulling van GLMC 8 'Niet productief areaal' is recentelijk versoepeld. In 2024 mag je nu 4% van je bouwland invullen met een combinatie.
    Lees verder
    arrow right
    Agro: Nieuwe kaartlaag bufferstroken
    In 'Mijn percelen' is de kaartlaag met bufferstroken geüpdatet. Bufferstroken langs 'droge sloten' zijn weggevallen en velen zijn gewijzigd door een aanpassing van het waterlooptype. Ben je het niet eens met de nieuwe bufferstrook, omdat je denkt dat een ander watertype van toepassing is? Geef dit aan in 'Mijn percelen'. Je kunt ook melden dat er een 'flauw talud' aanwezig is.
    Lees verder
    arrow right