13 maart 2024

Agro: GLMC 8 NPA: opgave en versoepeling

De invulling van GLMC 8 'Niet productief areaal' is recentelijk versoepeld. In 2024 mag je nu 4% van je bouwland invullen met een combinatie van:

  • Niet-productief areaal (NPA)
  • Stikstofbindende gewassen. (geen gebruik gewasbeschermingsmiddelen)
  • Vanggewassen. (geen gebruik gewasbeschermingsmiddelen)
  • Je bent vrijgesteld of je hebt geen bouwland.
  • Je laat 4% van jouw bouwland niet-productief.
  • Je hebt 3% NPA, aangevuld tot 7% met stikstofbindende gewassen.
  • Je hebt 3% NPA, aangevuld tot 7% met niet-productieve eco-activiteiten.

Nog niet alle aanvullende voorwaarden bekend

Op de stikstofbindende gewassen en de vanggewassen mag jij geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Het is, op het moment van schrijven, nog niet bekend welke aanvullende voorwaarden gaan gelden.

GO niet aangepast

De GO is niet aangepast op deze versoepeling. RVO komt binnenkort met een oplossing hoe jij jouw keuzes kunt opgeven.

Andere keuzes in GO

Het blijft mogelijk om de NPA-eis op de ‘oude’ manier in te vullen. Dus 4% van jouw areaal bouwland invullen als NPA of de twee alternatieven. In de GO geef jij jouw keuze op:

  • Je bent vrijgesteld of je hebt geen bouwland.
  • Je laat 4% van jouw bouwland niet-productief.
  • Je hebt 3% NPA, aangevuld tot 7% met stikstofbindende gewassen.
  • Je hebt 3% NPA, aangevuld tot 7% met niet-productieve eco-activiteiten.

Let op!

In de GO zit geen berekening of jij aan de versoepelde GLMC 8 -voorwaarden voldoet. Laat jouw adviseur jouw keuzes doorrekenen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Aanscherping mestproductieplafonds
De mestproductieplafonds voor 2024 en 2025 zijn verlaagd in overeenstemming met de derogatiebeschikking. Hoewel de gevolgen voor 2024 beperkt lijken te zijn, neemt de kans op overschrijding toe vanwege de aanzienlijke daling van het nationale mestproductieplafond in 2025.
Lees verder
arrow right
Agro: GLMC 7 gewasrotatie: invulling ‘1/3e-eis’
Dit jaar dienen niet-vrijgestelde bedrijven te voldoen aan GLMC 7 'Gewasrotatie', o.a. de '1/3e-eis': jaarlijks op 1/3 van je bouwland een ander gewas telen. Hoe vul je dit in met volgteelt? En wat is de aanpak voor 'vrijgestelde percelen'?
Lees verder
arrow right
Agro: Nieuwe kaartlaag bufferstroken
In 'Mijn percelen' is de kaartlaag met bufferstroken geüpdatet. Bufferstroken langs 'droge sloten' zijn weggevallen en velen zijn gewijzigd door een aanpassing van het waterlooptype. Ben je het niet eens met de nieuwe bufferstrook, omdat je denkt dat een ander watertype van toepassing is? Geef dit aan in 'Mijn percelen'. Je kunt ook melden dat er een 'flauw talud' aanwezig is.
Lees verder
arrow right
Agro: Weer tijd voor de gecombineerde opgave
Het is weer mogelijk om de Gecombineerde opgave van 2024 in te dienen. Een opgave met een groot belang, omdat je hiermee jouw bedrijfstoeslag aanvraagt. De deadline voor het indienen van deze opgave is 15 mei en je kunt dit doen via 'mijn.rvo.nl'. Hoewel er minder vragen zijn dan in 2023, blijft het belang ervan even groot.
Lees verder
arrow right
Agro: Vaak geen stikstofnorm groenbemester
Vanaf 2024 is het meestal niet meer toegestaan stikstofnorm te tellen bij de teelt van een groenbemester. Wanneer is dit nog wel toegestaan?
Lees verder
arrow right
Agro: Nieuwe regels eco-activiteit ‘weidegang’
Heb je koeien voor melkproductie en overweeg je het toepassen van het eco-initiatief "Weidegang" op jouw bedrijf? Let dan op de aanzienlijk strengere voorwaarden die vanaf 2024 van kracht zijn. Deelname wordt een stuk lastiger!
Lees verder
arrow right