Dit jaar dienen niet-vrijgestelde bedrijven te voldoen aan GLMC 7 'Gewasrotatie', o.a. de '1/3e-eis': jaarlijks op 1/3 van je bouwland een ander gewas telen. Hoe vul je dit in met volgteelt? En wat is de aanpak voor 'vrijgestelde percelen'?
Naast het telen van een andere hoofdteelt, kun jij ook met een volgteelt invulling geven aan de ‘1/3e-eis’. Hiervoor moet jij na de hoofdteelt aansluitend een volgteelt telen, die blijft staan tot de hoofdteelt in het opvolgende jaar.
Heb jij vorig jaar (bijvoorbeeld) wintertarwe geteeld als hoofdteelt (zonder een aansluitende volgteelt). En teel jij dit jaar weer wintertarwe als hoofdteelt. Dan kun jij dit perceel gebruiken voor de invulling van de ‘1/3e -eis’ als jij aansluitend een volgteelt ingezaaid, die blijft staan tot de hoofdteelt van 2025.
Percelen met tijdelijk grasland, meerjarige gewassen, natte teelt of braak zijn vrijgesteld. Voor de ‘1/3 e-eis’ telt het areaal van deze percelen wel mee bij het totaal areaal bouwland. Daarnaast tellen de vrijgestelde percelen wel mee voor de invulling van de ‘1/3e-eis’.
Stel jij hebt 60 hectare bouwland, waarvan 12 ha tijdelijk grasland. Voor de ‘1/3e-eis’ moet jij daarnaast op minimaal 8 ha een ander gewas telen dan in het voorgaande jaar.
Onder voorwaarden kun jij een volgteelt en een vrijgesteld gewas gebruiken voor de invulling van de ‘gewasrotatie-eis’.