13 maart 2024

Agro: GLMC 7 gewasrotatie: invulling ‘1/3e-eis’

Dit jaar dienen niet-vrijgestelde bedrijven te voldoen aan GLMC 7 'Gewasrotatie', o.a. de '1/3e-eis': jaarlijks op 1/3 van je bouwland een ander gewas telen. Hoe vul je dit in met volgteelt? En wat is de aanpak voor 'vrijgestelde percelen'?

‘1/3e-eis’ invullen met een volgteelt

Naast het telen van een andere hoofdteelt, kun jij ook met een volgteelt invulling geven aan de ‘1/3e-eis’. Hiervoor moet jij na de hoofdteelt aansluitend een volgteelt telen, die blijft staan tot de hoofdteelt in het opvolgende jaar.

Combinatie telt als ander gewas

Heb jij vorig jaar (bijvoorbeeld) wintertarwe geteeld als hoofdteelt (zonder een aansluitende volgteelt). En teel jij dit jaar weer wintertarwe als hoofdteelt. Dan kun jij dit perceel gebruiken voor de invulling van de ‘1/3e -eis’ als jij aansluitend een volgteelt ingezaaid, die blijft staan tot de hoofdteelt van 2025.

Vrijgestelde percelen en ‘1/3e-eis’

Percelen met tijdelijk grasland, meerjarige gewassen, natte teelt of braak zijn vrijgesteld. Voor de ‘1/3 e-eis’ telt het areaal van deze percelen wel mee bij het totaal areaal bouwland. Daarnaast tellen de vrijgestelde percelen wel mee voor de invulling van de ‘1/3e-eis’.

Voorbeeld

Stel jij hebt 60 hectare bouwland, waarvan 12 ha tijdelijk grasland. Voor de ‘1/3e-eis’ moet jij daarnaast op minimaal 8 ha een ander gewas telen dan in het voorgaande jaar.

Tip!

Onder voorwaarden kun jij een volgteelt en een vrijgesteld gewas gebruiken voor de invulling van de ‘gewasrotatie-eis’.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: GLMC 8 NPA: opgave en versoepeling
De invulling van GLMC 8 'Niet productief areaal' is recentelijk versoepeld. In 2024 mag je nu 4% van je bouwland invullen met een combinatie.
Lees verder
arrow right
Agro: Aanscherping mestproductieplafonds
De mestproductieplafonds voor 2024 en 2025 zijn verlaagd in overeenstemming met de derogatiebeschikking. Hoewel de gevolgen voor 2024 beperkt lijken te zijn, neemt de kans op overschrijding toe vanwege de aanzienlijke daling van het nationale mestproductieplafond in 2025.
Lees verder
arrow right
Agro: Nieuwe kaartlaag bufferstroken
In 'Mijn percelen' is de kaartlaag met bufferstroken geüpdatet. Bufferstroken langs 'droge sloten' zijn weggevallen en velen zijn gewijzigd door een aanpassing van het waterlooptype. Ben je het niet eens met de nieuwe bufferstrook, omdat je denkt dat een ander watertype van toepassing is? Geef dit aan in 'Mijn percelen'. Je kunt ook melden dat er een 'flauw talud' aanwezig is.
Lees verder
arrow right
Agro: Nieuwe regels eco-activiteit ‘weidegang’
Heb je koeien voor melkproductie en overweeg je het toepassen van het eco-initiatief "Weidegang" op jouw bedrijf? Let dan op de aanzienlijk strengere voorwaarden die vanaf 2024 van kracht zijn. Deelname wordt een stuk lastiger!
Lees verder
arrow right
Agro: aanpassing in kaartlaag bufferstroken
RVO heeft alle waterlopen en de verplichte bufferstroken opnieuw beoordeeld. Sinds februari kun je deze inzien in ‘Mijn percelen’.
Lees verder
arrow right
Agro: GO: opgave eco-activiteiten
Om deel te kunnen nemen aan de ecoregeling, moet je een minimum aantal punten behalen. Vervolgens bepaalt de waarde van je eco-activiteiten of je in de categorie 'Brons', 'Zilver' of 'Goud' wordt ingedeeld.
Lees verder
arrow right