14 maart 2024

Agro: Vaak geen stikstofnorm groenbemester

Vanaf 2024 is het meestal niet meer toegestaan stikstofnorm te tellen bij de teelt van een groenbemester. Wanneer is dit nog wel toegestaan?

Stikstofnorm groenbemester

Je mag alleen een stikstofnorm voor de groenbemester tellen als je:

• Een niet-vlinderbloemige groenbemester teelt.

• Deze groenbemester teelt na granen, graszaad of koolzaad.

• De groenbemester uiterlijk 31 augustus inzaait en t/m 31 januari teelt.


    Ook stikstofnorm voor graszaadstoppel

    Voor een graszaadstoppel geldt ook een stikstofnorm als je:

    • Het graszaad uiterlijk 15 september hebt geoogst.

    • De graszaadstoppel t/m 1 december in stand houdt (zand, löss en veen) of minimaal 8 weken laat staan (klei).

    • De graszaadstoppel uiterlijk in het volgende voorjaar vernietigd.

    Korting op stikstofnorm groenbemester op zand en löss

    Teel jij onder de genoemde voorwaarden een groenbemester op zand of löss? Dan wordt de stikstofnorm met 50% gekort als jij de groenbemester teelt na graszaad. Deze korting geldt ook voor de norm van de graszaadstoppel op zand en löss. Deze korting bestaat al enkele jaren.

    Let op!

    Voor de meeste groenbemesters geldt geen stikstofgebruiksnorm meer. Houd hier rekening mee in jouw gebruiksnormenberekening.

    Speciaal voor jou

    UITGELICHT

    Agro: Aanscherping mestproductieplafonds
    De mestproductieplafonds voor 2024 en 2025 zijn verlaagd in overeenstemming met de derogatiebeschikking. Hoewel de gevolgen voor 2024 beperkt lijken te zijn, neemt de kans op overschrijding toe vanwege de aanzienlijke daling van het nationale mestproductieplafond in 2025.
    Lees verder
    arrow right
    Agro: GLMC 7 gewasrotatie: invulling ‘1/3e-eis’
    Dit jaar dienen niet-vrijgestelde bedrijven te voldoen aan GLMC 7 'Gewasrotatie', o.a. de '1/3e-eis': jaarlijks op 1/3 van je bouwland een ander gewas telen. Hoe vul je dit in met volgteelt? En wat is de aanpak voor 'vrijgestelde percelen'?
    Lees verder
    arrow right
    Agro: GLMC 8 NPA: opgave en versoepeling
    De invulling van GLMC 8 'Niet productief areaal' is recentelijk versoepeld. In 2024 mag je nu 4% van je bouwland invullen met een combinatie.
    Lees verder
    arrow right
    Agro: Nieuwe regels eco-activiteit ‘weidegang’
    Heb je koeien voor melkproductie en overweeg je het toepassen van het eco-initiatief "Weidegang" op jouw bedrijf? Let dan op de aanzienlijk strengere voorwaarden die vanaf 2024 van kracht zijn. Deelname wordt een stuk lastiger!
    Lees verder
    arrow right
    Agro: GO: opgave eco-activiteiten
    Om deel te kunnen nemen aan de ecoregeling, moet je een minimum aantal punten behalen. Vervolgens bepaalt de waarde van je eco-activiteiten of je in de categorie 'Brons', 'Zilver' of 'Goud' wordt ingedeeld.
    Lees verder
    arrow right
    Agro: Nieuwe kaartlaag bufferstroken
    In 'Mijn percelen' is de kaartlaag met bufferstroken geüpdatet. Bufferstroken langs 'droge sloten' zijn weggevallen en velen zijn gewijzigd door een aanpassing van het waterlooptype. Ben je het niet eens met de nieuwe bufferstrook, omdat je denkt dat een ander watertype van toepassing is? Geef dit aan in 'Mijn percelen'. Je kunt ook melden dat er een 'flauw talud' aanwezig is.
    Lees verder
    arrow right