13 maart 2024

Agro: Weer tijd voor de gecombineerde opgave 

Het is weer mogelijk om de Gecombineerde opgave van 2024 in te dienen. Een opgave met een groot belang, omdat je hiermee jouw bedrijfstoeslag aanvraagt. De deadline voor het indienen van deze opgave is 15 mei en je kunt dit doen via 'mijn.rvo.nl'. Hoewel er minder vragen zijn dan in 2023, blijft het belang ervan even groot.

Aanmelden GLB-subsidies en ecoregeling

De Gecombineerde opgave (GO) gaat over de Landbouwtelling, waarbinnen jij jouw dieren en gewassen opgeeft. Ook moet jij diverse vragen beantwoorden, o.a. voor het onderdeel ‘Mest’. Daarnaast meld jij zich aan voor GLB-subsidies en de ecoregeling.

Aanmelden basis-, eco-premie en andere GLB-subsidies

Met de GO meld jij jouw bedrijf aan voor de GLB-subsidies: basispremie, eco-premie, ‘Toeslag Jonge landbouwers’, ‘Brede weersverzekering’ en ‘Behoud van zeldzame landbouwhuisdieren’. Dit aanmelden moet uiterlijk 15 mei gebeuren. Alleen na een tijdige aanmelding kun jij in het najaar 2024 uw GLB-subsidies definitief aanvragen.

Opgave eco-activiteiten

Net als in 2023 geef jij in de GO per perceel jouw eco-activiteiten op. Na 15 mei kun jij geen eco-activiteiten meer toevoegen. Weet jij nog niet exact welke eco-activiteiten jij op welke percelen gaat uitvoeren? Geef de eco-activiteiten dan ruim genoeg op. Na 15 mei toevoegen is immers niet toegestaan, intrekken wel.

Invulling ‘NPA’ en ‘Gewasrotatie’

In 2023 gold een tijdelijke vrijstelling voor GLMC 7 ‘Gewasrotatie’ en GLMC 8 ‘Niet productief areaal’ (NPA). Deze vrijstelling is nu vervallen. Er geldt nog wel een vrijstelling voor bedrijven met bijvoorbeeld meer dan 75% grasland. Daarnaast is de invulling van GLMC 8 voor 2024 versoepeld.

Oppervlakte ‘Mest’ gecorrigeerd voor bufferstroken

Bij ieder perceel wordt de oppervlakte ‘Mest’ nu automatisch gecorrigeerd voor de verplichte bufferstroken. Ben jij het niet eens met de breedte van de bufferstrook? Dan kun je de oppervlakte aanpassen. Je kunt ook een reden aangeven waarom jij het niet eens bent met de bufferstrook.

Let op!

Dien jouw GO tijdig in. Dit geldt ook voor het opgeven van jouw eco-activiteiten. Heb jij hulp nodig? Schakel dan jouw adviseur in.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: aanpassing in kaartlaag bufferstroken
RVO heeft alle waterlopen en de verplichte bufferstroken opnieuw beoordeeld. Sinds februari kun je deze inzien in ‘Mijn percelen’.
Lees verder
arrow right
Agro: Vaak geen stikstofnorm groenbemester
Vanaf 2024 is het meestal niet meer toegestaan stikstofnorm te tellen bij de teelt van een groenbemester. Wanneer is dit nog wel toegestaan?
Lees verder
arrow right
Agro: GLMC 7 gewasrotatie: invulling ‘1/3e-eis’
Dit jaar dienen niet-vrijgestelde bedrijven te voldoen aan GLMC 7 'Gewasrotatie', o.a. de '1/3e-eis': jaarlijks op 1/3 van je bouwland een ander gewas telen. Hoe vul je dit in met volgteelt? En wat is de aanpak voor 'vrijgestelde percelen'?
Lees verder
arrow right
Agro: GLMC 8 NPA: opgave en versoepeling
De invulling van GLMC 8 'Niet productief areaal' is recentelijk versoepeld. In 2024 mag je nu 4% van je bouwland invullen met een combinatie.
Lees verder
arrow right
Agro: GO: opgave eco-activiteiten
Om deel te kunnen nemen aan de ecoregeling, moet je een minimum aantal punten behalen. Vervolgens bepaalt de waarde van je eco-activiteiten of je in de categorie 'Brons', 'Zilver' of 'Goud' wordt ingedeeld.
Lees verder
arrow right
Agro: Nieuwe kaartlaag bufferstroken
In 'Mijn percelen' is de kaartlaag met bufferstroken geüpdatet. Bufferstroken langs 'droge sloten' zijn weggevallen en velen zijn gewijzigd door een aanpassing van het waterlooptype. Ben je het niet eens met de nieuwe bufferstrook, omdat je denkt dat een ander watertype van toepassing is? Geef dit aan in 'Mijn percelen'. Je kunt ook melden dat er een 'flauw talud' aanwezig is.
Lees verder
arrow right