10 mei 2023

Bewijslast WOZ

De WOZ-waarde van panden wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld. De bewijslast dat deze waarde correct is ligt bij de gemeente. Hoe gaat dit in zijn werk?

Bewijslast gemeente

Om aan de bewijslast te voldoen, hoeft een gemeente niet alle panden te taxeren. Voor woningen maakt men gebruik van recente verkoopcijfers en bij bedrijfspanden daarnaast ook van cijfers omtrent de huuropbrengst en andere waarderingsmethodes.

Woningen niet vergelijkbaar

In bovengenoemde rechtszaak was een belastingplichtige het niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde van zijn woning. Hij stelde onder meer dat de woningen waarmee die van hem vergeleken was, hiervoor ongeschikt waren. Ook was volgens hem niet inzichtelijk gemaakt of en hoe de indexering van de verkoopcijfers van de vergelijkingsobjecten was toegepast. Daarnaast was volgens hem niet inzichtelijk gemaakt hoe de grondprijs tot stand is gekomen.

Geen toelichting

Op de zitting kon er op de gestelde vragen geen antwoord worden gegeven, want de vertegenwoordiger van de gemeente had bewust verstek laten gaan. De rechtbank vond daarom het taxatierapport onvoldoende om de waarde van het pand als correct te kunnen aanmerken. Omdat ook de eigenaar van de woning de bepleite waarde niet aannemelijk had gemaakt, stelde de rechtbank deze zelf schattenderwijs vast.

Tip!

Ga zo mogelijk altijd naar de behandeling van een door jou ingesteld beroep of laat je vertegenwoordigen. Jouw afwezigheid werkt namelijk niet in jouw voordeel.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Financieel Administratief Medewerker
Alleen administraties verwerken voor onze klanten? Nee, deze functie is meer dan dat! Je draagt actief bij aan de digitalisering bij onze klanten.
Lees verder
arrow right
Assistent accountant
Leren van ervaren experts binnen het team en jezelf ontwikkelen tot een zelfstandig assistent accountant? Dat kan! 
Lees verder
arrow right
Correcte verwerking van AOV-premie in jouw aangifte
Veel ondernemers hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten voor uitkering bij ziekte of ongeval. Hoewel de premie meestal aftrekbaar is, wordt dit in de aangifte niet altijd correct verwerkt. De Belastingdienst heeft daarom enkele aandachtspunten op een rij gezet.
Lees verder
arrow right
Werving en selectie
Kwalitatief goed personeel is het belangrijkste kapitaal van jouw organisatie. Het werven en selecteren van de juiste werknemers is erg belangrijk.
Lees verder
arrow right
Nog geen akkoord op regeling belastingheffing met Duitsland
Vanaf 1 juli 2023 zijn er al afspraken gemaakt met onder andere België en Duitsland met betrekking tot de sociale zekerheidspositie van grenswerkers die vanuit huis werken. Wat betreft belastingheffing zijn er sinds 8 december 2023 ook overeenkomsten met België van kracht. Echter, overeenkomsten met Duitsland op dit gebied lijken voorlopig nog niet te zijn bereikt.
Lees verder
arrow right
Junior Belastingadviseur
Training on the job van onze ervaren belastingadviseurs, de kans om je NOB-titel te halen en werken voor mooie mkb-ondernemers en audit klanten. Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een Junior Belastingadviseur (32-40 uur). Wil jij een topstart van je carrière? Dan zoeken wij jou.
Lees verder
arrow right