2 oktober 2020

Ook in 2021 bonus voor zorgmedewerkers

Tijdens Prinsjesdag is er ook een zorgbonus van € 500 bekendgemaakt voor 2021. In 2020 is de zorgbonus vastgesteld op € 1.000. De bonus is voor zorgmedewerkers die zich hebben ingezet voor patiënten en cliënten met corona. 

Extra € 500 bonus

De bonus van € 1.000 was al eerder toegezegd. De extra € 500 die in 2021 wordt uitbetaald nog niet. Naar verwachting wordt de bonus van € 1.000 nog vóór kerst uitbetaald en de bonus van € 500 vóór 1 juli 2021.

Bonus is netto

De zorgbonus is netto. Dit betekent dat de belasting voor rekening komt van de werkgever. Dit geldt ook voor zzp’ers die voor de zorgbonus in aanmerking komen. De opdrachtgever betaalt dan de belasting en wordt hiervoor ook door het Rijk gecompenseerd.

Geen effect op toeslagen

De zorgbonussen hebben ook geen effect op eventueel te ontvangen toeslagen. Dit is uitzonderlijk, omdat de zorgbonus het inkomen verhoogt en toeslagen bedoeld zijn als compensatie bij een gering inkomen.

Transitievergoeding

Dat de bonus niet meetelt voor de hoogte van toeslagen betekent een verschil in behandeling met onder meer transitievergoedingen. Een transitievergoeding die bij ontslag verkregen wordt beïnvloedt namelijk wel de hoogte van de toeslagen. In een reactie op Kamervragen liet het kabinet onlangs weten dit niet te zullen wijzigen.

Niet voor iedereen

De zorgbonus is overigens niet weggelegd voor iedere medewerker in de zorg. Zo is er onder meer een inkomensgrens van € 73.000 bruto bij een voltijds dienstverband. Degenen die meer verdienen, krijgen de zorgbonus dus niet. De exacte voorwaarden voor de zorgbonus zijn gepubliceerd op de site rijksoverheid.nl.

Heb jij vragen over de zorgbonus? Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Zorgbonus 2021 aanvragen vanaf 15 juni
Ben je een werkende in de zorg? Vanwege de uitzonderlijke prestatie die je hebt verricht door de komst van corona kom je in aanmerking voor een zorgbonus. Zorgaanbieders en pgb-budgethouders kunnen vanaf 15 juni de zorgbonus voor 2021 aanvragen.
Lees verder
arrow right
Administratieplicht bij zorgbonus niet-werknemers
Hoe zit het precies met de administratie rondom de Subsidieregeling bonus zorgprofessional COVID-19? Eigenlijk is dit op fiscaal vlak vrijwel gelijk voor werknemers als niet-werknemers. Maar voor niet-werknemers is het wel belangrijk dat je een administratie bijhoudt waarin staat wie de bonus heeft ontvangen. Ook moet je de niet-werknemers schriftelijk mededelen dat over de bonus eindheffing is betaald.
Lees verder
arrow right
Bonus zorgpersoneel geen effect op toeslagen
Een grote groep zorgmedewerkers komt in aanmerking voor een bonus van € 1.000 netto. Dit voor hun inzet voor patiënten en cliënten tijdens corona. Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangegeven dat de bonus geen invloed heeft op eventuele toeslagen van de medewerker.
Lees verder
arrow right
Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
10 Belastingtips voor jouw inkomstenbelastingaangifte 2023
Voor het jaar 2023 is het tijd om je inkomstenbelastingaangifte in te dienen. Benieuwd waar je op moet letten om jezelf niet tekort te doen? Hier zijn tien aandachtspunten op een rij.
Lees verder
arrow right
Social media
Volg je omnyacc al?

ALTIJD BIJ JOU IN DE BUURT

Als Omnyacc zijn we altijd in de buurt. Grote kans dat je ons zelfs bij jou om de hoek vindt, want wij werken met maar liefst 220 medewerkers vanuit acht kantoren in de regio. Bewust. Wij vinden het fijn als onze klanten ook zonder afspraak makkelijk bij ons binnen kunnen lopen. Onze klanten komen het meest uit de regio. Wel zo fijn! Je praat, toch letterlijk, dezelfde taal. Zit jij met een ondernemerskwestie en zoek je ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij durven te stellen dat we op praktisch alle ondernemersvragen antwoord kunnen geven. Zo kun jij maximaal focussen op ondernemen. Tot snel?