Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

2 oktober 2020

Ook in 2021 bonus voor zorgmedewerkers

Tijdens Prinsjesdag is er ook een zorgbonus van € 500 bekendgemaakt voor 2021. In 2020 is de zorgbonus vastgesteld op € 1.000. De bonus is voor zorgmedewerkers die zich hebben ingezet voor patiënten en cliënten met corona. 

Extra € 500 bonus

De bonus van € 1.000 was al eerder toegezegd. De extra € 500 die in 2021 wordt uitbetaald nog niet. Naar verwachting wordt de bonus van € 1.000 nog vóór kerst uitbetaald en de bonus van € 500 vóór 1 juli 2021.

Bonus is netto

De zorgbonus is netto. Dit betekent dat de belasting voor rekening komt van de werkgever. Dit geldt ook voor zzp’ers die voor de zorgbonus in aanmerking komen. De opdrachtgever betaalt dan de belasting en wordt hiervoor ook door het Rijk gecompenseerd.

Geen effect op toeslagen

De zorgbonussen hebben ook geen effect op eventueel te ontvangen toeslagen. Dit is uitzonderlijk, omdat de zorgbonus het inkomen verhoogt en toeslagen bedoeld zijn als compensatie bij een gering inkomen.

Transitievergoeding

Dat de bonus niet meetelt voor de hoogte van toeslagen betekent een verschil in behandeling met onder meer transitievergoedingen. Een transitievergoeding die bij ontslag verkregen wordt beïnvloedt namelijk wel de hoogte van de toeslagen. In een reactie op Kamervragen liet het kabinet onlangs weten dit niet te zullen wijzigen.

Niet voor iedereen

De zorgbonus is overigens niet weggelegd voor iedere medewerker in de zorg. Zo is er onder meer een inkomensgrens van € 73.000 bruto bij een voltijds dienstverband. Degenen die meer verdienen, krijgen de zorgbonus dus niet. De exacte voorwaarden voor de zorgbonus zijn gepubliceerd op de site rijksoverheid.nl.

Heb jij vragen over de zorgbonus? Neem gerust contact met ons op. 

Mireille Eelman-Kager

Zelfstandig assistent-accountant

Estate planning

Onze estate planners maken een plan op maat om jouw vermogen zo gunstig mogelijk over te dragen. Zo heb jij (financiële) rust.

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.