Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

4 mei 2021

Btw terugvragen zonnepanelen vóór 1 juli 2021

Heb je als particulier zonnepanelen op je huis en de btw nog niet teruggevraagd? Zorg dan dat je vóór 1 juli de btw hebt teruggevraagd. Doe je dat niet, dan loop je het risico de btw niet meer terug te krijgen van de Belastingdienst.

Elke particulier met zonnepanelen die energie terug levert aan het energiebedrijf is btw-ondernemer. Om die reden kan die particulier ook de btw over de zonnepanelen terugvragen. Kocht je in 2020 zonnepanelen? Meld je dan vóór 1 juli 2021 bij de Belastingdienst.

Aanmelden

Aanmelden doe je via het formulier opgaaf zonnepaneelhouders. Dat moet nu nog op papier, maar onlangs is aangekondigd dat dit waarschijnlijk vanaf juni 2021 ook digitaal kan.

Let op!

Meld je aan vóór 1 juli 2021. Doe je dit daarna, dan kun je de Belastingdienst alleen nog ambtshalve verzoeken om btw-teruggaaf. Het nadeel hiervan is dat je dan tegen de beslissing van de Belastingdienst geen bezwaar of beroep kunt indienen.

Btw-aangifte

Na indienen van het formulier, zal de Belastingdienst een btw-aangifte uitreiken. De btw over de zonnepanelen kan via deze btw-aangifte worden teruggevraagd.

Let op!

Een btw-teruggaaf is alleen mogelijk als de factuur én het contract met het energiebedrijf op naam staat van degene die verzoekt om de btw-teruggaaf.

Overleg met jouw adviseur

Vaak wordt gedacht dat na aanschaf van zonnepanelen, de btw-teruggaaf een zekerheid is. De werkelijkheid wijst helaas anders uit. Zo kun je bijvoorbeeld voor geïntegreerde zonnepanelen minder btw terugvragen en loop je bij een hoger bedrag aan zonnepanelen het risico dat je een deel van de btw weer terug moet betalen. En kocht je eerder zonnepanelen, bijvoorbeeld op een andere woning, dan loop je het risico dat je de btw in het geheel niet kunt terugvragen als je niet vóóraf actie onderneemt. Ook de btw-teruggaaf van een ondernemer die als particulier op zijn woning zonnepanelen plaatst, is complexer dan vaak gedacht.

Tip!

Overleg daarom vóórdat je zonnepanelen aanschaft met jouw adviseur welke complicaties in jouw situatie van toepassing kunnen zijn. Daarmee voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Tot slot

Heb je vragen over het terugvragen van de btw van je zonnepanelen? Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Extra subsidie zonnepanelen en windturbines mkb-ondernemers

Extra subsidie zonnepanelen en windturbines mkb-ondernemers

11-01-2021

Heb jij een mkb-bedrijf en wek jij kleinschalig energie op met zonnepanelen en windturbines? In 2021 komt er € 40 miljoen extra subsidie beschikbaar door een uitbreiding van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
Zonnepanelen op je woning 2020

Zonnepanelen op je woning 2020

03-07-2020

Heb jij als particulier zonnepanelen op je woning? Je kunt de btw met betrekking tot die zonnepanelen terugvragen. In dit nieuwsartikel vertellen wij je meer over hoe je dit doet en aan welke voorwaarden je moet voldoen.
Eigen woning 2021

Eigen woning 2021

23-02-2021

Welke fiscale regels voor de eigen woning voor jou van toepassing zijn is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hoe het zit met de eigenwoninglening, de renteaftrek en versoepelingen vanwege corona omtrent het betalen van je hypotheek? Je leest het in dit artikel. 
Assistent-accountant

Assistent-accountant

  • Zwaagdijk
  • 32-40 uur
  • opleiding accountancy of bedrijfseconomie