Check nu online of je NOW moet terugbetalen

Heb je als ondernemer tijdens de coronacrisis de NOW aangevraagd of heeft jouw accountant dit gedaan? Dan kun je nu online checken of de ontvangen bedragen al dan niet juist zijn. Je hebt de NOW namelijk eerst als voorschot ontvangen en je ontvangt pas later een definitieve berekening.

NOW 1.0 en 2.0

De NOW kent twee varianten. De NOW 1.0 gold voor de periode maart tot en met mei 2020. De NOW 2.0 geldt voor de periode juni tot en met september 2020.

Let op! De NOW 2.0 kan nog tot en met 31 augustus 2020 worden aangevraagd.

Tegemoetkoming in de loonkosten

De NOW 1.0 en 2.0 zijn beiden tegemoetkomingen in de loonkosten, waarbij de hoogte afhankelijk is van het omzetverlies. Bij een 100% omzetdaling is de tegemoetkoming maximaal en bedraagt deze 90%. De loonkosten worden verhoogd met een opslag voor bijkomende kosten, zoals vakantiegeld. De opslag in de NOW 1.0 is 30%, in de NOW 2.0 is dit 40%.

Voorschot

De NOW wordt in eerste instantie uitgekeerd als voorschot. Op basis van geschatte loonkosten en omzetverlies wordt in eerste instantie 80% van de te verwachten tegemoetkoming uitbetaald.

Zelf checken

Op de site van het UWV kun je zelf checken of het ontvangen voorschot overeenkomt met de definitieve tegemoetkoming (simulatienow.nl). Hiertoe moet je het geschatte omzetverlies en de geschatte loonsom invoeren, alsmede het werkelijke omzetverlies en de werkelijke loonkosten. Dit kan zowel voor de NOW 1.0 als voor de NOW 2.0. Ook moet je de loonsom van eventueel om bedrijfseconomische redenen ontslagen werknemers opgegeven.

Let op! Een verschil kan positief en negatief uitpakken. Heb je te veel NOW ontvangen, dan moet je dit terugbetalen. Heb je te weinig ontvangen, dan ontvang je het restant alsnog.

Hulp is raadzaam

In de praktijk merken wij dat de aanvragen door de ondernemer zelf lang niet altijd goed zijn gegaan. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals terugbetaling en wellicht zelfs imagoschade door te hoge aanvraag. Wij kunnen je helpen om dit foutloos uit te voeren. Wil je alles weten over corona en de regelingen die er zijn? Bekijk ons coronadossier


Meer loonheffing inhouden op verzoek van werknemer
De loonheffingen worden berekend aan de hand van tabellen. Mag een werkgever daarvan afwijken en extra loonheffing inhouden? Dat mag, maar alleen als de werknemer daar zelf om vraagt en toestemming geeft.
Lees verder
arrow right
Deadline subsidie praktijkleren: 17 september 2025
Tot 17 september 2025, 17.00 uur, kun je een subsidieaanvraag praktijkleren indienen voor het studiejaar 2024/2025. Deze subsidie ondersteunt werkgevers bij de kosten voor loon of begeleiding van een leerling, student, promovendus of technologisch ontwerper in opleiding (toio).
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Bedrijfsfinanciering
Op zoek naar een bedrijfsfinanciering? Een bankfinanciering maximaliseert je slagingskans. 
Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2024
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2024 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
HR-detachering
Voor een kleine(re) onderneming geeft een eigen HRM-adviseur op de loonlijst hoge overheadkosten en als grote(re) ondernemer is het vaak lastig om een goede en ervaren HRM-adviseur aan te trekken en te behouden. Maar wij hebben goed nieuws! Detachering van onze ervaren HRM-adviseurs. Ons talent bij jou in huis.
Lees verder
arrow right