Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

Check nu online of je NOW moet terugbetalen

Heb je als ondernemer tijdens de coronacrisis de NOW aangevraagd of heeft jouw accountant dit gedaan? Dan kun je nu online checken of de ontvangen bedragen al dan niet juist zijn. Je hebt de NOW namelijk eerst als voorschot ontvangen en je ontvangt pas later een definitieve berekening.

NOW 1.0 en 2.0

De NOW kent twee varianten. De NOW 1.0 gold voor de periode maart tot en met mei 2020. De NOW 2.0 geldt voor de periode juni tot en met september 2020.

Let op! De NOW 2.0 kan nog tot en met 31 augustus 2020 worden aangevraagd.

Tegemoetkoming in de loonkosten

De NOW 1.0 en 2.0 zijn beiden tegemoetkomingen in de loonkosten, waarbij de hoogte afhankelijk is van het omzetverlies. Bij een 100% omzetdaling is de tegemoetkoming maximaal en bedraagt deze 90%. De loonkosten worden verhoogd met een opslag voor bijkomende kosten, zoals vakantiegeld. De opslag in de NOW 1.0 is 30%, in de NOW 2.0 is dit 40%.

Voorschot

De NOW wordt in eerste instantie uitgekeerd als voorschot. Op basis van geschatte loonkosten en omzetverlies wordt in eerste instantie 80% van de te verwachten tegemoetkoming uitbetaald.

Zelf checken

Op de site van het UWV kun je zelf checken of het ontvangen voorschot overeenkomt met de definitieve tegemoetkoming (simulatienow.nl). Hiertoe moet je het geschatte omzetverlies en de geschatte loonsom invoeren, alsmede het werkelijke omzetverlies en de werkelijke loonkosten. Dit kan zowel voor de NOW 1.0 als voor de NOW 2.0. Ook moet je de loonsom van eventueel om bedrijfseconomische redenen ontslagen werknemers opgegeven.

Let op! Een verschil kan positief en negatief uitpakken. Heb je te veel NOW ontvangen, dan moet je dit terugbetalen. Heb je te weinig ontvangen, dan ontvang je het restant alsnog.

Hulp is raadzaam

In de praktijk merken wij dat de aanvragen door de ondernemer zelf lang niet altijd goed zijn gegaan. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals terugbetaling en wellicht zelfs imagoschade door te hoge aanvraag. Wij kunnen je helpen om dit foutloos uit te voeren. Wil je alles weten over corona en de regelingen die er zijn? Bekijk ons coronadossier


Miljoenennota: vervoer en verduurzaming

16-09-2020

Het kabinet wil verduurzamen stimuleren. Dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de bijtelling van de elektrische auto en de energiebelasting. Bekijk hier om welke voorstellen en wijzigingen het gaat. 

Ondernemingsraad (OR)

Door de medezeggenschap en inspraak van medewerkers versterken zij jou bij het ondernemerschap.

Reni Heida

Assistent-accountant

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.