Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

1 april 2022

Controleer inkomende facturen op btw-verleggingsregeling

Als een btw-verleggingsregeling van toepassing is, mag jouw leverancier of opdrachtnemer geen btw op de factuur vermelden. Gebeurt dit wel, dan kun je deze ten onrechte vermelde btw niet in aftrek brengen. Controleer daarom altijd goed of de btw op jouw inkomende facturen terecht is.

Btw-verleggingsregeling

Voor bepaalde branches kan een btw-verleggingsregeling van toepassing zijn zoals voor de schoonmaakbranche of de bouwsector. Of bijvoorbeeld bij een levering groter dan € 10.000 van mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets. De leverancier of opdrachtnemer mag op de factuur dan geen btw vermelden, maar moet de btw verleggen naar de afnemer of opdrachtgever.

Btw-niet verlegd?

Ontvang je een factuur mét btw, maar is een btw-verleggingsregeling van toepassing? Wees je er dan van bewust dat je deze btw niet in aftrek kunt brengen. Een rechter bevestigde onlangs weer dat de Belastingdienst deze btw-aftrek mag weigeren.

Tip!

Staat er op een ontvangen factuur btw, maar is een btw-verleggingsregeling van toepassing? Verzoek jouw leverancier of opdrachtnemer dan om een nieuwe juiste factuur waarop de btw verlegd is.

Verhaal ten onrechte betaalde btw

Heb je een factuur betaald aan jouw leverancier of opdrachtnemer? En kom daarna pas tot de conclusie dat een btw-verleggingsregeling gold? Verhaal de door jou ten onrechte betaalde btw dan op bij jouw leverancier of opdrachtnemer. Alleen als het voor hen onmogelijk of uiterst moeilijk is om de ten onrechte betaalde btw aan jou terug te betalen, kun je aan de Belastingdienst verzoeken om de btw aan jou terug te betalen.

Let op!

De Belastingdienst zal in zo’n geval alleen de btw aan jou terugbetalen als jouw leverancier of opdrachtnemer de ten onrechte gefactureerde btw ook aan de Belastingdienst heeft afgedragen. Is dat niet gebeurd, dan zal de Belastingdienst jou ook geen btw terugbetalen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT!

Btw-vraagstukken

Btw-vraagstukken

Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Btw terugvragen bij slecht betalende afnemer?

Btw terugvragen bij slecht betalende afnemer?

01-09-2021

Helaas word je als ondernemer weleens geconfronteerd met afnemers die niet of slecht betalen. Heb je hier mee te maken? Zorg dat je op tijd de afgedragen btw terugvraagt. Als je dit te laat doet dan loop je het risico dat de Belastingdienst de btw niet meer aan jou terugbetaalt.
Sandra Groenenboom

Sandra Groenenboom

Managementassistente

25 tips HRM-beleid

25 tips HRM-beleid

25 tips voor een goed HRM-beleid voor jou op een rij