15 juni 2022

Diepslapers recht op compensatie  transitievergoeding?

Er bestaat recht op compensatie voor de betaling van een transitievergoeding aan werknemers van wie het dienstverband vóór 1 juli 2015 slapend is geworden. Hier heeft De Centrale Raad van Beroep uitspraak over gedaan.

Wat is een diepslaper?

Een diepslaper is een werknemer van wie het dienstverband vóór 1 juli 2015, de datum waarop de transitievergoeding is ingevoerd, slapend is geworden. Dat houdt in dat de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte vóór 1 juli 2015 ten einde is gekomen en de werkgever het dienstverband niet heeft beëindigd, maar heeft laten voortduren.

Geen compensatie?

Een werkgever die het dienstverband alsnog wilde beëindigen en bij het UWV aanklopte voor een compensatie van de uitbetaalde transitievergoeding, kreeg tot dusverre nul op het rekest. Het UWV redeneerde namelijk dat de werkgever het dienstverband al vóór 1 juli 2015 had kunnen beëindigen en toen was er nog geen transitievergoeding verschuldigd.

De jurisprudentie hierover was wisselend. Veel rechtbanken gingen met het UWV mee. Een aantal rechters dacht er echter anders over. Zij verwezen naar de bedoeling van de wetgever: het beëindigen van slapende dienstverbanden. Uiteindelijk was het laatste woord aan de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter.

Wel compensatie!

De Centrale Raad van Beroep heeft geoordeeld dat het gaat om een maximeringsbepaling die alléén betrekking heeft op de hoogte van de compensatie. Deze bepaling bevat geen extra voorwaarde voor het recht op compensatie. De compensatieregeling is bedoeld om werkgevers een prikkel te geven dit soort arbeidsovereenkomsten te beëindigen. Zij kunnen die overeenkomsten echter enkel beëindigen als zij bereid zijn de transitievergoeding te betalen. Op het moment dat het UWV hen daarvoor niet compenseert, valt die bereidheid weg. De Centrale Raad van Beroep heeft nu duidelijk gemaakt dat er daarom ook recht op compensatie bestaat voor de betaling van transitievergoeding aan werknemers van wie het dienstverband vóór 1 juli 2015 slapend is geworden.

Let op!

Werkgevers die nog dergelijke diepslapers hebben, kunnen nu dus overgaan tot beëindiging van het dienstverband, wetende dat ze recht hebben op compensatie van het UWV. Het is van belang er op te letten dat de compensatie tijdig - binnen 6 maanden na betaling transitievergoeding - wordt aangevraagd. De compensatie kan online worden aangevraagd met behulp van eHerkenning.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Duurzame inzetbaarheid/verzuim
Met duurzame inzetbaarheid en verzuimmanagement voorkom, beheers en dring je verzuim terug.
Lees verder
arrow right
Arbodienstverlening
Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.
Lees verder
arrow right
Isabelle Poortvliet-Ignatius

Isabelle Poortvliet-Ignatius

Junior casemanager verzuim

Betere rechtsbescherming bij geschillen over uitstel en kwijtschelding belastingschuld
Vanaf 2027 krijgen belastingplichtigen betere rechtsbescherming bij geschillen over uitstel en kwijtschelding van belastingschulden. Waar een afwijzing nu enkel administratief beroep mogelijk maakt, kunnen deze geschillen straks via bezwaar en beroep bij de belastingrechter worden behandeld.
Lees verder
arrow right
HR-detachering
Voor een kleine(re) onderneming geeft een eigen HRM-adviseur op de loonlijst hoge overheadkosten en als grote(re) ondernemer is het vaak lastig om een goede en ervaren HRM-adviseur aan te trekken en te behouden. Maar wij hebben goed nieuws! Detachering van onze ervaren HRM-adviseurs. Ons talent bij jou in huis.
Lees verder
arrow right
Nieuwe functies Belastingdienst: Naheffingsaanslagen btw direct inzien en betalen
De Belastingdienst heeft het ‘Overzicht betalen en ontvangen’ uitgebreid. Vanaf nu kun je ook naheffingsaanslagen voor de btw direct inzien én tot € 50.000 direct betalen via iDEAL. Daarnaast zijn er extra inlogmogelijkheden toegevoegd, waaronder eHerkenning en DigiD Machtigen. Dit maakt het makkelijker om openstaande posten te beheren — ook namens een overleden belastingplichtige.
Lees verder
arrow right