30 januari 2020

Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) 2020

In het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd. De Europese Unie wil zorgen voor duurzaam, voedzaam, veilig en betaalbaar voedsel in Europa. Weet jij al wat er veranderd is per 2020?

Vervallen betalingsrechten

Vanaf 2020 vervalt na twee jaar het aantal betalingsrechten waarvoor je twee jaar achtereen geen subsidiabele landbouwgrond hebt. Tot en met 2019 werden betalingsrechten om de beurt benut om vervallen te voorkomen. Wil je voorkomen dat betalingsrechten vervallen, dan kun je ervoor kiezen om jouw extra betalingsrechten te verkopen of te verhuren. Of je huurt of koopt meer landbouwgrond.

Let op!
Dit moet u uiterlijk op 15 mei 2020 geregeld hebben.

EA-pakket Veldleeuwerik verdwijnt

Je kunt als landbouwer meehelpen aan de vergroening van het landschap door een gedeelte van jouw grond in te zetten als ecologisch aandachtsgebied (EA). Er zijn verschillende manieren om aan deze eis te voldoen. In 2020 kun je echter niet meer kiezen voor het EA-pakket Veldleeuwerik.

Nieuw subsidiabel gewas

Vanaf 2020 is er een nieuw subsidiabel gewas, waardoor je subsidie kunt aanvragen voor percelen met Wilde rijst.

Sanctie graasdierpremie

Op 15 mei 2020 moeten jouw schapen en vrouwelijke vleesrunderen goed geregistreerd staan in het Identificatie en Registratiesysteem (I&R). Alleen dan zijn jouw dieren subsidiabel voor de graasdierpremie. Jouw dierregistratie in I&R moest hiervoor op 31 december 2019 al kloppen, anders krijg je een sanctie.

Let op!
Doe je voor 15 mei 2020 nog een herstelactie in I&R, dan krijg je nog wel subsidie maar ook een sanctie op jouw graasdierpremie.

Brede weersverzekering

De Tegemoetkoming premie brede weersverzekering heet vanaf 2020 Brede weersverzekering.

Je hoeft vanaf 2020 over deze verzekering geen assurantiebelasting meer te betalen. Daardoor wordt een brede weersverzekering goedkoper en daalt de subsidie voor de Brede weersverzekering. In 2020 is de subsidie 63,7% van jouw premie. In 2019 was dat 65%.

Let op!
Vanaf 2020 kun je ook kiezen voor een verzekering met een lagere schadedrempel, waardoor je al een schadevergoeding kunt krijgen als 20% van jouw oogst mislukt door weersomstandigheden.

Geen waterbuffer bij ondiep ploegen

In Zuid-Limburg hoeven landbouwers geen waterbuffer meer aan te leggen bij het ondiep ploegen van percelen op hellingen.

Erosiebeperkende maatregelen melden bij LLTB

Vanaf 2020 moeten landbouwers in Zuid-Limburg erosiebeperkende maatregelen melden bij de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Dat moet uiterlijk op 1 februari.

Wil je meer weten over de wijzigingen in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid? Wij adviseren je graag.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Junior Belastingadviseur
Training on the job van onze ervaren belastingadviseurs, de kans om je NOB-titel te halen en werken voor mooie MKB-ondernemers en audit klanten? Dan ben je op het juiste adres!
Lees verder
arrow right
Annulering extra verhoging minimumloon van 1,2%
Ondanks de goedkeuring van de Tweede Kamer op 19 maart 2024 voor een extra 1,2% verhoging van het minimumloon vanaf 1 juli 2024, ontbrak het aan een meerderheid in de Eerste Kamer. Hierdoor wordt de extra verhoging geannuleerd.
Lees verder
arrow right
Inge Spaan-Fluiter

Inge Spaan-Fluiter

Salaris- en personeelsadviseur

Belastingdienst versoepelt houding bij saneringsakkoorden tot 1 april
Door de coronacrisis hebben veel ondernemers nog steeds financiële problemen. Een saneringsakkoord met schuldeisers kan helpen. De Belastingdienst zal tot 1 april van dit jaar meer flexibiliteit tonen als schuldeiser.
Lees verder
arrow right
Strategisch personeelsbeleid
Breng jouw personeelswensen in kaart met strategisch personeelsbeleid. Dit helpt om zo effectief mogelijk gebruik te maken van de talenten van jouw personeel.
Lees verder
arrow right