In het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd. De Europese Unie wil zorgen voor duurzaam, voedzaam, veilig en betaalbaar voedsel in Europa. Weet jij al wat er veranderd is per 2020?
Vanaf 2020 vervalt na twee jaar het aantal betalingsrechten waarvoor je twee jaar achtereen geen subsidiabele landbouwgrond hebt. Tot en met 2019 werden betalingsrechten om de beurt benut om vervallen te voorkomen. Wil je voorkomen dat betalingsrechten vervallen, dan kun je ervoor kiezen om jouw extra betalingsrechten te verkopen of te verhuren. Of je huurt of koopt meer landbouwgrond.
Let op!
Dit moet u uiterlijk op 15 mei 2020 geregeld hebben.
Je kunt als landbouwer meehelpen aan de vergroening van het landschap door een gedeelte van jouw grond in te zetten als ecologisch aandachtsgebied (EA). Er zijn verschillende manieren om aan deze eis te voldoen. In 2020 kun je echter niet meer kiezen voor het EA-pakket Veldleeuwerik.
Vanaf 2020 is er een nieuw subsidiabel gewas, waardoor je subsidie kunt aanvragen voor percelen met Wilde rijst.
Op 15 mei 2020 moeten jouw schapen en vrouwelijke vleesrunderen goed geregistreerd staan in het Identificatie en Registratiesysteem (I&R). Alleen dan zijn jouw dieren subsidiabel voor de graasdierpremie. Jouw dierregistratie in I&R moest hiervoor op 31 december 2019 al kloppen, anders krijg je een sanctie.
Let op!
Doe je voor 15 mei 2020 nog een herstelactie in I&R, dan krijg je nog wel subsidie maar ook een sanctie op jouw graasdierpremie.
De Tegemoetkoming premie brede weersverzekering heet vanaf 2020 Brede weersverzekering.
Je hoeft vanaf 2020 over deze verzekering geen assurantiebelasting meer te betalen. Daardoor wordt een brede weersverzekering goedkoper en daalt de subsidie voor de Brede weersverzekering. In 2020 is de subsidie 63,7% van jouw premie. In 2019 was dat 65%.
Let op!
Vanaf 2020 kun je ook kiezen voor een verzekering met een lagere schadedrempel, waardoor je al een schadevergoeding kunt krijgen als 20% van jouw oogst mislukt door weersomstandigheden.
In Zuid-Limburg hoeven landbouwers geen waterbuffer meer aan te leggen bij het ondiep ploegen van percelen op hellingen.
Vanaf 2020 moeten landbouwers in Zuid-Limburg erosiebeperkende maatregelen melden bij de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Dat moet uiterlijk op 1 februari.
Wil je meer weten over de wijzigingen in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid? Wij adviseren je graag.