10 oktober 2022

Middelingsregeling 2022-2024

Heb je een sterk wisselend inkomen? En betaal je per saldo meer belasting dan wanneer dit inkomen gelijkmatig over de jaren verdeeld zou worden? Dan kan de middelingsregeling toegepast worden. Helaas is deze regeling in het tijdvak 2022-2024 waarschijnlijk voor het laatst toepasbaar.

Hoe werkt de middelingsregeling?

Bij toepassing van de middelingsregeling tel je het inkomen uit box 1 van drie aaneengesloten kalenderjaren bij elkaar op en deel je dit door drie. Daarna bereken je hoeveel belasting je in elk jaar over dit berekende gemiddelde inkomen zou moeten betalen. Je vergelijkt dit met de werkelijk door jou betaalde belasting over die drie jaren. Blijkt dat het verschil meer dan € 545 is? Dan kun je belasting terugvragen.

Geen invloed op toeslagen

Heb je over de jaren waarin je wilt middelen één of meer toeslagen ontvangen, dan heeft de middeling hierop geen invloed.

Voorwaarden middelingsregeling

Voor middeling moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag je middeling alleen toepassen op inkomen uit box 1 en moet je middelen over een periode van drie aangesloten kalenderjaren.

Let op!

Middeling gaat niet vanzelf, je moet daarvoor een schriftelijk verzoek indienen.

Afschaffing middelingsregeling

In het Belastingplan 2023 is voorgesteld om de middelingsregeling af te schaffen. Als dit voorstel wordt aangenomen, is de periode 2022 tot en met 2024 het laatste tijdvak waarover je kunt middelen.

Tip!

Elk jaar kan maar één keer in een middeling meegenomen worden. Kies je voor een middeling over 2020 tot en met 2022, dan kun je geen middeling meer toepassen voor de jaren 2023 en 2024. Mogelijk is het dan financieel voordeliger om de middeling toe te passen over 2019 tot en met 2021 en 2022 tot en met 2024.

Verzoek op tijd

Je kunt alleen kalenderjaren in de middeling betrekken waarvoor een definitieve aanslag is opgelegd. Houd wel de termijn in de gaten. Een verzoek om middeling moet je doen binnen 36 maanden nadat alle definitieve aanslagen van de kalenderjaren die je wilt middelen onherroepelijk vaststaan.

Let op!
Wil je een middelingsteruggaaf voor de jaren 2022 tot en met 2024, dan kun je deze pas aanvragen nadat je een definitieve aanslag inkomstenbelasting 2024 hebt. Deze zal op zijn vroegst in 2025 worden opgelegd.

Let op!

Het plan om de middelingsregeling af te schaffen, moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Salarisadviseur
Werken vanuit een digitaal pakket, waarbij het klantcontact geen moment uit het oog wordt verloren. Uiteraard!
  Lees verder
  arrow right
  Elektrische auto's vrijstelling verlengd tot 2026
  De afbouw van de vrijstelling op motorrijtuigenbelasting voor volledig elektrische auto's wordt pas van kracht in 2026, niet in 2025 zoals oorspronkelijk gepland. Echter, bestuurders van plug-in hybride auto's zullen vanaf volgend jaar wel een hogere motorrijtuigenbelasting moeten betalen. Dit is gemeld door RTL Nieuws.
  Lees verder
  arrow right
  Annemarie Kuijper-Bos

  Annemarie Kuijper-Bos

  Secretaresse

  Belastingadviseur
  Ben jij klaar voor een zelfstandige functie waarin jij je expertise voor fiscale advisering kunt laten zien? Bij ons krijg je de kans om een perfecte balans te vinden tussen advies verlenen en nauw contact onderhouden met onze klanten. Wij nodigen je uit om je professionele skills en enthousiasme in te zetten en mee te denken met zowel onze collega's als klanten. 
  Lees verder
  arrow right
  Accountant
  Een team vol met experts binnen de Accountancy: dat vind je in Zwaagdijk en Heemstede. Maar ook, een hoge mate van professionaliteit, uitdagende adviesopdrachten, klantcontact en een prettige werksfeer (al zeggen we het zelf).
  Lees verder
  arrow right