21 september 2023

Miljoenennota 2024: vervoer

Van de verhoging van de vaste voet van de bpm tot het vervallen van de bpm-vrijstelling voor de bestelauto en de korting op de bijtelling voor emissievrije auto’s: ook op het gebied van vervoer brengt het Belastingplan 2024 de nodige wijzigingen en gevolgen met zich mee. Lees hier waar je op moet letten.

Verhoging vaste voet bpm

Het aanschaffen van een nieuwe auto wordt in 2024 duurder. De vaste voet van de bpm gaat met € 200 omhoog. De bpm is een belasting die je verschuldigd bent bij de aanschaf van een nieuwe auto of motor. Voor elektrische auto’s geldt nu nog een vrijstelling voor de bpm voor volgend jaar, maar deze wordt geschrapt per 2025, wat de aanschafprijs van elektrische auto’s in 2025 hoger maakt ten opzichte van 2024.

Bpm-vrijstelling bestelauto verdwijnt

Ondernemers die hun bestelauto meer dan 10% zakelijk gebruiken, betalen op dit moment geen bpm. Deze vrijstelling vervalt per 2025. Omdat de bpm wordt berekend op basis van de uitstoot van CO2, heeft deze maatregel geen invloed op elektrische bestelauto’s; deze blijven vrijgesteld van bpm. Alleen niet-emissievrije bestelauto’s worden dus duurder.

Tips!

  • Wil je nog gebruikmaken van de vrijstelling voor btw-plichtige ondernemers bij de aanschaf van een bestelauto? Bestel deze dan tijdig, zodat je in 2024 van de vrijstelling kunt profiteren!
  • De hoogte van de bpm op bestelauto’s is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Het is dus fiscaal voordelig om je bestelauto’s na 1 januari 2025 te vervangen door emissievrije varianten.

Aanpassing mrb-tarief voor campers, paardenvervoer en oldtimers

Verhoging mrb-tarief voor campers 

De motorrijtuigenbelasting voor campers voor eigen gebruik wordt in 2024 verhoogd. Campereigenaren betalen nu 25% van de mrb die normaal zou gelden voor een personenauto met hetzelfde gewicht. Vanaf 2024 wordt dit tarief verhoogd naar 50%.

Verhoging mrb-tarief voor paardenvervoer 

Vanaf 2024 wordt de mrb voor paardenvervoer voor niet-beroepsmatige paardensport duurder. Momenteel geldt hiervoor een tarief van 25% van de mrb, die normaal gesproken zou gelden voor een personenauto met hetzelfde gewicht. Vanaf 2024 wordt het volledige tarief in rekening gebracht.

Aflopen mrb-vrijstelling oldtimers 

Op dit moment betaal je geen mrb voor oldtimers die 40 jaar of ouder zijn. Vanaf 2028 geldt deze regel alleen nog voor voertuigen die vóór 1 januari 1988 zijn gemaakt. Voertuigen die na die datum zijn gemaakt, komen niet meer in aanmerking voor deze vrijstelling.

Aanscherping regels rondom lagere bijtelling zonnecelauto’s

Voor nieuwe emissievrije auto’s geldt een korting op de bijtelling van de auto van de zaak. Deze korting bedraagt 6% voor 2023 en 2024 en 5% voor 2025. Vanaf 1 januari 2026 vervalt deze korting.

De korting wordt toegepast tot een maximale catalogusprijs, de zogenoemde ‘cap’. Vanaf 2023 bedraagt de cap € 30.000. De cap is echter niet van toepassing op emissievrije auto’s die rijden op waterstof of auto’s die zijn uitgerust met geïntegreerde zonnepanelen.

Er wordt voorgesteld om de geldende definitie voor bijtelling aan te scherpen voor auto’s met geïntegreerde zonnepanelen. Het vermogen van de zonnepanelen in wattpiek gedeeld door het verbruik in wattuur per kilometer moet minstens 7 zijn. Op dit moment is het criterium dat de zonnepanelen een vermogen moeten hebben van ten minste 1 kilowattpiek.

Hogere mrb voor ov-autobussen en voertuigen op CNG, LNG of LPG

De motorrijtuigenbelasting (mrb) gaat omhoog voor ov-autobussen en voor privépersonenauto’s en bestelauto’s die volgens het kentekenregister rijden op CNG, LNG of LPG. Dit komt omdat de lagere brandstoftoeslag per 1 januari 2026 eindigt.

Verkorting termijn naheffing buitenlands kenteken

Voertuigen met een Nederlands kenteken worden automatisch belast met de motorrijtuigenbelasting (mrb). Eigenaren van voertuigen met een buitenlands kenteken moeten zichzelf melden voor de mrb. Doen zij dat niet, dan kan vanaf 1 januari 2024 voor een periode van twaalf maanden worden nageheven. Dit was voorheen vijf jaar. De verkorting is van toepassing op zowel frauduleuze gevallen als op gevallen waarin mensen niet op de hoogte waren van de regels.

Tot slot

Heb je vragen over vervoer? Neem gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Miljoenennota
Ben jij benieuwd naar de belangrijkste plannen van het kabinet voor volgend jaar? Op Prinsjesdag wordt de Miljoenennota gepresenteerd. Hier vind je een uitgebreide samenvatting.
Lees verder
arrow right
Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Annulering extra verhoging minimumloon van 1,2%
Ondanks de goedkeuring van de Tweede Kamer op 19 maart 2024 voor een extra 1,2% verhoging van het minimumloon vanaf 1 juli 2024, ontbrak het aan een meerderheid in de Eerste Kamer. Hierdoor wordt de extra verhoging geannuleerd.
Lees verder
arrow right
Nieuwe kansen: uitbreiding subsidies voor duurzame energie in VvE's
Vanaf dit jaar, 2024, is de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) uitgebreid. Via deze regeling kunnen voornamelijk Verenigingen van Eigenaren (VvE's) en energiecoöperaties subsidie aanvragen voor zonne-energie, windenergie en energie opgewekt via waterkracht.
Lees verder
arrow right
Werving en selectie
Kwalitatief goed personeel is het belangrijkste kapitaal van jouw organisatie. Het werven en selecteren van de juiste werknemers is erg belangrijk.
Lees verder
arrow right