1 februari 2024

Normen verpachting landbouwgrond 2023 bekend

Personen die landbouwgrond verpachten, dienen de waarde van deze grond op te geven in box 3. Jaarlijks publiceert de Belastingdienst cijfers met betrekking tot de waardering van landbouwgrond. Deze cijfers vormen ook de basis voor de waardebepaling van verpachte grond.

Niet voor alle grondsoorten

De cijfers hebben betrekking op verpacht grasland en akkerland, die ten behoeve van de landbouw worden gebruikt. De cijfers kunnen dus niet voor andere grondsoorten gebruikt worden, zoals grond bestemd voor glastuinbouw, boomgaarden en grond bestemd voor wegen.

Verpachte grond

De waarde van verpachte grond is een percentage van de waarde van onverpachte grond. Het percentage is weer afhankelijk van de nog resterende looptijd van de pacht. Hoe korter de resterende looptijd, hoe hoger het percentage. Dit is minimaal 60 en maximaal 98% van de waarde in onverpachte staat.

Uiteenlopende waardes

De waarde van de grond verschilt per regio enorm. Zo bedraagt de normwaarde van een hectare grond op de Waddeneilanden € 38.500, terwijl deze in de Zuidelijke IJsselmeerpolders € 175.500 is. Voor de meeste gronden varieert de waarde rond de € 70.000 à € 80.000 per hectare.

Heffing box 3

Verpachte gronden moet voor de belastingheffing in box 3 aangemerkt worden als beleggingen/andere bezittingen. Hiervoor wordt een rendement verondersteld dat voor 2024 6,04% bedraagt. Over dit veronderstelde rendement betaal je 36% belasting.

Lagere waarde?

Ben jij van mening dat de waarde van jouw grond lager is, dan kun jij hiervan afwijken. Je dient dan wel te onderbouwen waarom naar jouw mening de standaardwaardering op jouw grond niet van toepassing is.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Lager forfait voor verpachte landbouwgronden en obligaties box 3?
Na een onderzoek is het kabinet tot de conclusie gekomen dat een apart (lager) forfait voor vermogensbestanddelen waarvoor een wettelijk maximum geldt (verpachte landbouwgronden) en laag renderende beleggingen (obligaties) niet wenselijk wordt geacht.
Lees verder
arrow right
Wat als de belastinginspecteur niet reageert op bezwaar?
Indien je het niet eens bent met de belastinginspecteur, kun je bezwaar maken tegen zijn beslissing. Je zaak wordt herzien en je hoort dan of je bezwaar wordt aanvaard. Maar wat als de inspecteur niet reageert op je bezwaar?
Lees verder
arrow right
Gosse Piet van der Veen

Gosse Piet van der Veen

Relatiebeheerder

Belastingadviseur
Word jij enthousiast van fiscale vraagstukken en wil jij een actieve bijdrage leveren aan onze adviespraktijk? De uitdagingen variëren van het signaleren en zelfstandig uitvoeren van belastingadviezen, het voeren van klantgesprekken, tot het begeleiden van collega’s bij (complexe) aangifte- en belastingadviesopdrachten.
Lees verder
arrow right
Bedrijfsfinanciering
Op zoek naar een bedrijfsfinanciering? Een bankfinanciering maximaliseert je slagingskans. 
Lees verder
arrow right