24 april 2020

NOW-regeling en loonkostensubsidie (LKS)

De getroffen economische maatregelen worden steeds verder uitgewerkt en verduidelijkt zo ook de NOW-regeling. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten weten dat de loonkosten via de NOW-regeling niet verminderd hoeft te worden met een eventuele loonkostensubsidie voor werknemers met een arbeidsbeperking (LKS).

NOW-regeling

Via de NOW-regeling kunnen werkgevers bij een omzetverlies van minstens 20%, tot 90% van de loonkosten vergoed krijgen via de overheid. De regeling vervangt de regeling inzake werktijdverkorting en is vanwege de coronacrisis in het leven geroepen.

Loonkostensubsidie

Loonkostensubsidie is bedoeld voor werkgevers die iemand met een ziekte of handicap in dienst nemen. De subsidie kan worden verkregen voor werknemers die minder dan het minimumloon kunnen verdienen. De loonkostensubsidie vergoedt het verschil tussen loonwaarde en minimumloon. Het is bedoeld voor werknemers die vallen onder de doelgroep van de banenafspraak.

Niet in mindering

In tegenstelling tot eerdere plannen komt de loonkostensubsidie niet in mindering op de vergoeding via de NOW. Dat hierdoor een dubbele tegemoetkoming in de loonkosten ontstaat, neemt de staatssecretaris voor lief, mede omdat de kosten beperkt zijn.

Meldingsplicht vervalt ook

Vanwege bovenstaande wijziging, vervalt voor werkgevers ook de verplichting om een loonkostensubsidie via de NOW te melden bij de gemeente, die de loonkostensubsidie voor werknemers met een arbeidsbeperking uitvoert.

Heb je vragen over de aanpassing van de NOW-regeling? Neem dan gerust contact met ons op.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door jou worden gelezen.

Controleleider
Jouw sterkmaker voor ons? Jij krijgt energie van het coachen en begeleiden van collega’s. Daarnaast werk je zelfstandig aan complexe jaarrekeningen.
Lees verder
arrow right
Bianca Meekel-Stolwijk

Bianca Meekel-Stolwijk

Secretariaat

Assistent accountant controlepraktijk
Ontelbare uitdagingen, afhankelijk van jouw ambities. Variërend van zelfstandig relatiebeheer tot het meewerken aan een controle. Doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden zijn hier écht aanwezig. Net als een prettige sfeer en hoge mate van professionaliteit.
    Lees verder
    arrow right
    Impact van langere rentevaste periode
    Wanneer je een hypotheek afsluit, blijft de rente meestal gedurende een bepaalde periode vast. Na afloop daarvan kun je de rente opnieuw vastzetten tegen het actuele tarief. Wat gebeurt er als je dan kiest voor een langere rentevaste periode dan de resterende looptijd die je eerder had?
    Lees verder
    arrow right
    Update lonenspecial 2022
    In de update van de lonenspecial 2022 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. 
    Lees verder
    arrow right
    AO/IB
    Wil jij jouw organisatie ook beter beheren en sturen? Houdt dan jouw Administratieve Organisatie eens tegen het licht. We voorzien je van tips en adviezen om jouw bedrijfsvoering verder te verbeteren.
    Lees verder
    arrow right