Vrijdag 13 april 2022

Reiskostenvergoedingen van werknemers onder de loep

Het ministerie van Financiën onderzoek doen naar de reiskostenvergoedingen van werknemers. Dit blijkt uit antwoord op Kamervragen over de invloed van de gestegen brandstofprijzen op het woon-werkverkeer.

Reiskostenvergoeding in CAO

Bekend is dat een reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer in 51 van de 98 grootste CAO’s is opgenomen. De vergoeding ligt vaker op of boven, dan onder de vrijgestelde vergoeding van € 0,19 per kilometer. De vergoeding in de betreffende CAO’s varieert van 8 tot 40 eurocent per kilometer.

Onderzoek

In het aangekondigde onderzoek zal worden bekeken welk deel van de werkgevers een onbelaste reiskostenvergoeding geeft aan werknemers met vervoerskosten en tot welk bedrag. Ook wordt meegenomen hoe dit is verdeeld over verschillende kilometerklassen, inkomensklassen, soort werk en soort vervoermiddel. De uitkomsten van het onderzoek zullen nog in 2022 verschijnen.

Verlaging accijns en btw

Het ministerie heeft met betrekking tot de Kamervragen ook gewezen op de accijnsverlaging en de aangekondigde btw-verlaging op brandstoffen per 1 juli 2022. Gewezen wordt verder op het feit dat in het coalitieakkoord al het voornemen is opgenomen de belastingvrije vergoeding voor reiskosten te verhogen. De Tweede Kamer heeft er via een motie al op aangedrongen deze verhoogde vrijstelling eerder in te voeren dan de geplande datum van 1 januari 2024.

Tip!

Een hogere onbelaste vergoeding dan € 0,19 per kilometer kan wel via de werkkostenregeling worden verstrekt.

Afspraak werkgever en werknemer

Het kabinet wijst er wel op dat de verhoging van de belastingvrije vergoeding slechts de mogelijkheid biedt aan werkgevers en werknemers om hierover afspraken te maken en dat het kabinet zelf hierover niets heeft te zeggen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Fiets van de zaak en reiskosten
De nieuwe fiscale regeling voor de fiets van de zaak is sinds 1 januari 2020 ingegaan. De regeling is aantrekkelijk door het lage bijtellingspercentage van slechts 7%. Toch zijn er nog vragen: wat is bijvoorbeeld het gevolg voor de reiskostenvergoeding? Dit en meer in dit nieuwsartikel over de fiets van de zaak:
Lees verder
arrow right
Duidelijke registratie voor reiskostenvergoedingen
De zakelijke reiskosten die jij als werkgever vergoedt voor jouw werknemers kan grotendeels onbelast. Het is daarvoor wel belangrijk dat je de vergoedingen afdoende onderbouwt, anders riskeer je een naheffing met eventueel een boete.
Lees verder
arrow right
Salarisadministratie
Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Lees verder
arrow right
Verzuimverzekering vergelijken
Verzuimpercentages stijgen fors en hiermee ook de schadelast van verzuimverzekeraars. Er zijn veel redenen, maar het effect van economische onzekerheid, corona en een toenemende AOW-leeftijd speelt zeker mee. We zien in de markt een forse stijging van verzuimpremies. Juist nu is het belangrijk om verschillende offertes op te vragen en deze te vergelijken. Onze Inkomen- en Verzuimadviseurs helpen jou daar graag bij. Ze zetten de verschillen op een rij en vertellen je ook graag over hoe jij verzuim kunt beperken dan wel voorkomen.
Lees verder
arrow right
Bedrijfsfinanciering
Op zoek naar een bedrijfsfinanciering? Een bankfinanciering maximaliseert je slagingskans. 
Lees verder
arrow right
Controleer op tijd je Wtl-beschikking 2024
Werkgevers ontvangen uiterlijk 1 augustus 2025 de beschikking over het lage-inkomensvoordeel (LIV) en/of loonkostenvoordeel (LKV) voor 2024. Controleer deze goed.
Lees verder
arrow right