15 juli 2022

Renteaftrek met kraakwacht(overeenkomst)

Staat jouw voormalige woning leeg in afwachting van verkoop? Dan kun je onder voorwaarden de hypotheekrente in aftrek blijven brengen. Dit kan niet als je iemand in de woning laat verblijven. Tenzij deze persoon als kraakwacht wordt aangemerkt.

Voorwaarden renteaftrek

Voor een eigen woning die leegstaat blijft het recht op aftrek hypotheekrente bestaan als je aannemelijk kunt maken dat de woning bestemd is voor verkoop. Je kunt de rente dan blijven aftrekken als de woning in één van de drie voorafgaande jaren nog door jou werd gebruikt als jouw hoofdverblijf.

Voorbeeld

Je verhuist in juli 2019 naar een nieuwe eigen woning. Jouw oude eigen woning staat leeg en te koop. Je mag de hypotheekrente met betrekking tot deze oude eigen woning blijven aftrekken in 2019, 2020, 2021 en 2022.

Tip!

Als je aan alle overige voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek voldoet, kun je naast de hypotheekrente op jouw oude eigen woning, ook de hypotheekrente op jouw nieuwe eigen woning in aftrek brengen.

Kraakwacht als uitzondering

Voorwaarde voor renteaftrek voor jouw oude eigen woning is dat deze niet bewoond is. Hierop geldt een uitzondering als jouw oude eigen woning bewoond wordt door iemand die wordt aangemerkt als een kraakwacht.

Wanneer is sprake van een kraakwacht?

Niet elke situatie kan worden aangemerkt als kraakwachtsituatie. Uit de rechtspraak komt naar voren dat bij kraakwachtsituaties doorgaans met een derde overeengekomen moet zijn dat die derde de zorg zal dragen dat de woning niet wordt gekraakt. Deze derde hoeft, behalve mogelijk een beperkte bijdrage in de energiekosten, geen vergoeding te betalen voor het verblijf in de woning. Ook moet de kraakwacht de woning verlaten zodra de eigenaar dat noodzakelijk acht.

Let op!

Als je jouw woning verhuurt, is er in principe geen sprake van een kraakwachtsituatie.

Zorg voor schriftelijke vastlegging

Het gebeurt regelmatig dat de eigenaar van een woning gedoogt dat iemand in zijn te koop staande woning verblijft. In veel gevallen betreft dit een familielid of kennis. Om renteaftrek voor de woning te behouden wordt dan getracht deze persoon als kraakwacht te laten kwalificeren. In de rechtspraak wordt dit niet altijd geaccepteerd, omdat niet aan de hiervoor beschreven voorwaarden is voldaan. Bovendien ontbreekt vaak een, in de rechtspraak noodzakelijk geachte, kraakwachtovereenkomst. Zorg daarom altijd vooraf voor een schriftelijk gesloten kraakwachtovereenkomst met daarin de voor kraakwacht kenmerkende voorwaarden.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Junior Aangiftemedewerker
Belastingadviseur Vincent gaat je alle fijne kneepjes van het vak leren. Zo draag jij actief bij aan de ontwikkeling van de fiscale praktijk.
Lees verder
arrow right
Huwelijkse voorwaarden of schenking?
Hoe zit het als echtgenoten een ongelijke verdeling van gemeenschappelijke goederen overeenkomen? Dan houden de huwelijkse voorwaarden geen schenking in. Bij uitzonderlijke gevallen, als de voorwaarden kunnen worden aangemerkt als wetsontduiking, kunnen huwelijkse voorwaarden als schenking wordt belast.
Lees verder
arrow right
Belangrijke ontwikkelingen rondom loonkostenvoordeel (LKV)
De Belastingdienst stelt dat een loonkostenvoordeel (LKV) vervalt bij een overgang van een onderneming naar een nieuwe werkgever. Momenteel loopt hierover een rechtszaak waarin een andere beslissing is genomen. De Hoge Raad moet nog een oordeel vellen. Zorg er daarom voor dat je in de tussentijd je rechten veiligstelt.
Lees verder
arrow right