17 oktober 2022

Stijging vrije ruimte WKR in 2023

In de plannen van het kabinet werd een stijging van de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) van 1,92% over een fiscale loonsom van € 400.000 aangekondigd. Deze wordt voor 2023 nog verder verhoogd naar 3%.

Werkkostenregeling

De vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) kun je gebruiken om onbelast vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen (hierna: vergoedingen) aan jouw werknemers te geven. Je betaalt geen loonheffingen als jouw totale vergoedingen de vrije ruimte in een jaar niet overstijgen.

Let op!

Bij overschrijding betaal je als werkgever 80% belasting over het gedeelte boven de vrije ruimte.

Hoogte vrije ruimte

In 2022 bedraagt de vrije ruimte 1,7% over jouw fiscale loonsom tot en met € 400.000 en 1,18% over de fiscale loonsom daarboven. Op Prinsjesdag werd al bekend dat de 1,7% vanaf 2023 verhoogd wordt naar 1,92%. De staatssecretaris maakte onlangs echter een nog verdere verhoging naar 3% over de fiscale loonsom tot en met € 400.000 bekend.

De verhoging naar 1,92% betekende al een extra onbelaste vergoedingsmogelijkheid tot maximaal € 880. De verhoging naar 3% geef je de mogelijkheid om in 2023 nog eens maximaal € 4.320 extra onbelast te vergoeden. Deze maximale onbelaste vergoedingsmogelijkheid van totaal € 5.200 wordt bereikt vanaf een fiscale loonsom van € 400.000.

Let op!

De verhoging naar 3% geldt alleen voor 2023. In 2024 daalt de vrije ruimte over de fiscale loonsom tot en met € 400.000 weer naar de eerder voorgestelde 1,92%.

Voorwaarden vrije ruimte

Om gebruik te maken van de vrije ruimte moet je de vergoedingen wel vooraf aanwijzen als eindheffingsloon in de vrije ruimte. Daarnaast mogen de vergoedingen niet meer dan 30% afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is (de zogenaamde gebruikelijkheidstoets).

Tip!

De beoordeling van de gebruikelijkheidstoets kan lastig zijn. Als tegemoetkoming beschouwt de Belastingdienst alle vergoedingen van maximaal € 2.400 per persoon per jaar als gebruikelijk. Dit bedrag geldt wel in alle redelijkheid. Als het loon van jouw werknemer door gebruik van deze € 2.400 bijvoorbeeld lager wordt dan het wettelijke minimumloon mag je deze niet gebruiken.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Update lonenspecial 2022: werkkostenregeling
In deze update lonenspecial wordt de werkkostenregeling uitgelicht. De vrije ruimte in de werkkostenregeling is in 2022 weer beperkt.
Lees verder
arrow right
Salarisadministratie
Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Lees verder
arrow right
Stage in de samenstelpraktijk
Het beste van twee werelden? Dat biedt ons kantoor Leeuwarden in deze stage. Een unieke kans! In deze stage van 16 weken kun je ervaring op doen in de samenstelpraktijk. Ben jij die enthousiaste en leergierige student, die met plezier en op betrokken wijze ons team kan versterken? En ben jij de accountancytopper met gevoel voor de digitale wereld die graag in de praktijk het vak wil leren? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right