17 december 2020

Hoe zit het met het studiekostenbeding?

Een studiekostenbeding is een schriftelijke overeenkomst met tussen werkgever en werknemer over studiekosten. Het is belangrijk dat je dit goed met elkaar afstemt. In een zaak heeft een werkgever een tijdelijke werknemer niet goed geïnformeerd over de regelgeving rond een studiekostenbeding. Nu heeft de rechter bepaald dat vordering van het volledige bedrag van de studiekosten door de werkgever na ontslag van de werknemer niet terecht is.

Werknemer niet geïnformeerd over afwijzen subsidieaanvraag

Een werknemer met een tijdelijke arbeidsovereenkomst was gestart met een opleiding, waarbij de werkgever de opleidingskosten voor zijn rekening nam. Een studiekostenbeding was schriftelijk met de werknemer overeengekomen. De werkgever deed een subsidieaanvraag voor de studiekosten bij een cao-opleidingsfonds. Deze werd afgewezen, omdat de aanvraag te laat was ingediend. De werknemer was hiervan niet op de hoogte en was in de veronderstelling dat zijn opleiding gesubsidieerd werd. Wanneer een opleiding gesubsidieerd wordt, mogen de opleidingskosten niet nog eens op de werknemer worden verhaald.

Rechter acht volledige terugbetaling niet redelijk

Na een tijdelijke verlenging van de arbeidsovereenkomst en een ‘voldoende’ beoordeling zonder loonsverhoging zocht de werknemer een andere baan en nam ontslag. Hij achtte een volgende verlenging niet aannemelijk. Vervolgens claimde de werkgever volledige terugbetaling van de opleidingskosten. De rechter heeft nu besloten dat dat niet redelijk is, aangezien de werknemer niet geïnformeerd is over het afwijzen van de subsidieaanvraag. Als de werknemer dat had geweten, had hij wellicht geen ontslag genomen.

Wat is een studiekostenbeding?

Wanneer een werknemer op jouw kosten een opleiding gaat volgen, is het van belang dat je duidelijke afspraken maakt over terugbetaling van de kosten binnen een bepaalde termijn bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Zeker als het een tijdelijke werknemer betreft. Zulke afspraken leg je vast in een studiekostenbeding. De wet bevat hiervoor geen specifieke regels, maar een studiekostenbeding moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze zijn vanuit de rechtspraak geformuleerd.

Voorwaarden studiekostenbeding

Een studiekostenbeding is alleen geldig als deze schriftelijk is vastgelegd. Beschreven moet zijn voor welke (redelijke) termijn de terugbetaling geldt. Binnen de terugbetalingstermijn moet een glijdende schaal opgenomen zijn. Je mag van een werknemer vragen dat hij de kosten volledig terugbetaalt, wanneer hij kort na het afronden van de opleiding jouw bedrijf verlaat. Naarmate hij langer is blijven werken na het volgen van de opleiding, vraag je minder vergoeding. Je moet ook vastleggen wat precies de redenen kunnen zijn voor terugbetaling, bijvoorbeeld in het geval van ontslag, maar bijvoorbeeld ook wanneer de werknemer de opleiding telkens niet haalt.

Wanneer je als werkgever het initiatief neemt voor ontslag is het heel moeilijk de werknemer aan het beding te houden. Verder is een studiekostenbeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd moeilijker te handhaven dan in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Heb je vragen over het studiekostenbeding? Of wil je weten hoe je dit opstelt tussen jou en je werknemer? Wij adviseren je graag. Neem dan contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Accountant Texel
Ben je als ondernemer net gestart met je bedrijf, zit je middenin allerlei ondernemerskwesties of ga je binnenkort afstand doen van jouw onderneming? Dan is het raadzaam om advies te vragen aan een accountant. Omnyacc Texel ondersteunt en adviseert in alle fases van het ondernemerschap. Een accountantskantoor zijn we nog steeds, maar met een uitgebreid dienstenpakket. Denk aan fiscaal en juridisch advies, controle, financiële administratie of salarisadministratie. Ons team werkt nauw samen om jou en je onderneming naar een hoger niveau te tillen. Loop ook eens bij ons binnen.
Lees verder
arrow right
Dennis Bierman

Dennis Bierman

Registeraccountant

Update lonenspecial
In de update van de lonenspecial 2020 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Lees verder
arrow right
Privégebruik auto: bewijs uit voorgaande jaren onvoldoende
Wanneer je met een auto van de zaak niet meer dan 500 km per jaar privé rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. Je moet zelf aantonen onder die grens te blijven. Dat bewijs kun je doorgaans niet leveren door het privégebruik te baseren op cijfers uit eerdere jaren.
Lees verder
arrow right
Geen instemming OR voor nieuwe thuiswerkregeling
Sinds corona is het gebruikelijker geworden dat werknemers deels thuiswerken. Werkgevers hebben hiervoor vaak een aparte thuiswerkregeling gemaakt. Zo’n regeling wijzigt de arbeidsomstandigheden en vereist instemming van de ondernemingsraad (OR). Maar wat gebeurt er als een werkgever een nieuwe regeling opstelt waarin werknemers maximaal 2 dagen thuis mogen werken en de OR daar niet mee instemt?
Lees verder
arrow right