1 maart 2023

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) vanaf 21 maart aanvragen

Vanaf 21 maart kunnen energie-intensieve mkb-ondernemers de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aanvragen. Dit gaat om de periode 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

Tip!

Ook stichtingen, culturele instellingen en semipublieke instellingen die voldoen aan de voorwaarden van de TEK-regeling, kunnen een aanvraag indienen.

Berekening TEK

De TEK wordt berekend op basis van standaard verbruiks- en prijsgegevens en dus niet op basis van het werkelijke gebruik en de actuele prijs. De TEK vergoedt maximaal 50% van het verschil boven de minimumprijs en bedraagt maximaal € 160.000.

Modelprijzen

Je komt alleen in aanmerking voor de TEK als jouw energiekosten meer dan 7% van jouw omzet bedragen. De energiekosten worden berekend aan de hand van modelprijzen voor gas en elektra voor 2022. Deze modelprijzen zijn inmiddels bekendgemaakt en bedragen voor gas € 2,41 per kuub en voor elektra € 0,59 per kWh.

Tip!

Je kunt zelf uitrekenen of je voor de TEK in aanmerking komt. Op de site van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn enkele rekenvoorbeelden opgenomen.

Verdere voorwaarden TEK

Naast de voorwaarde dat jouw energiekosten 7% van jouw omzet moeten bedragen, kent de TEK ook enkele andere voorwaarden. Zo moet je voldoen aan de mkb-toets; daarvoor geldt dat je minder dan 250 werknemers in dienst hebt en een omzet van maximaal € 50 miljoen en/of een balanstotaal van maximaal € 43 miljoen hebt. Je vindt alle voorwaarden op RVO.nl.

Voorschot van 50%

Op basis van jouw aanvraag ontvang je vooralsnog een voorschot van 50% van het te verwachten subsidiebedrag.

Aanvragen via de RVO

De tegemoetkoming kan vanaf 21 maart 2023 9.00 uur tot 2 oktober 2023 17.00 uur worden aangevraagd bij de RVO. Hiervoor is eHerkenning op niveau eH3 nodig, maar zzp’ers en ondernemers met een eenmanszaak kunnen ook met DigiD terecht.

Vaststellingsverzoek

Om de definitieve TEK te kunnen berekenen dient een vaststellingsverzoek te worden ingediend. Ook dit moet bij de RVO gebeuren, uiterlijk op 31 mei 2024.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Belastingadviseur
  • Leeuwarden
  • 24-40 uur per week
  • WO Fiscaal Recht/Fiscale Economie
Lees verder
arrow right
Wat gebeurt er met giften bij intrekking van ANBI-status?
Ontving je een gift van een instelling met een anbi-status? Goed nieuws! Zelfs als de ANBI-status van de betreffende instelling met terugwerkende kracht wordt ingetrokken, blijft in principe de vrijstelling voor deze gift behouden. Ook als je zelf een donatie hebt gedaan aan de instelling, blijft de aftrek in principe geldig.
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right