19 mei 2020

Terugbetaling NOW dreigt door 13e maand in januari

Werkgevers dreigen een deel van de tegemoetkoming in de loonkosten terug te moeten betalen. Dit komt door extra beloningen, zoals overuren en een 13de maand die in de maand januari zijn uitbetaald.

NOW-regeling

De tegemoetkoming in de loonkosten is geregeld in de NOW-regeling. Deze regeling vergoedt tot 90% van de loonkosten van bedrijven die minstens 20% omzetverlies hebben. Het omzetverlies wordt bepaald op basis van 25% van de omzet van 2019. Dit moet worden vergeleken met de omzet in de periode maart t/m mei 2020. Werkgevers kunnen echter ook kiezen voor een periode die één of twee maanden later start.

Extra beloningen

Het ijkpunt voor de hoogte van de loonsom waar de NOW-regeling op is gebaseerd, is januari. In deze maand werden echter veel bijzondere beloningen uitbetaald, zoals overuren en een 13e maand. Dit betekent dat het voorschot van de NOW-regeling tot een hoger bedrag leidt dan waar de werkgever uiteindelijk recht op heeft. Dit moet bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming worden terugbetaald.

Omvang onbekend

De omvang van het probleem is niet bekend. Om de kwestie op te lossen zouden incidentele beloningen die in januari zijn uitbetaald, niet van invloed moeten zijn op de te verkrijgen NOW. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft eerder aangegeven om over een mogelijke oplossing na te denken.

Heb je vragen over de NOW-regeling? Wij adviseren je graag.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door jou worden gelezen.

Wilma Vergnes

Wilma Vergnes

Managementassistente

Danique Kuster

Danique Kuster

Secretaresse

Fiscale bijeenkomst Texel
Op woensdagavond 15 november 2023 verzorgen wij een fiscale bijeenkomst met actuele ontwikkelingen en nuttige tips. Tijdens deze avond passeren diverse fiscale ontwikkelingen de revue en worden andere belangrijke belastingonderwerpen besproken waar je (mogelijk) mee te maken krijgt. Uiteraard wordt er ook ingegaan op de ontwikkelingen naar aanleiding van het Belastingplan 2024. Kom jij ook?
Lees verder
arrow right
Accountant Den Helder
Twijfel je weleens over de koers die je wilt varen met je bedrijf? Of is het prettig zo nu en dan te kunnen klankborden? Bij Omnyacc Den Helder staan er 70 specialisten voor je klaar. Naast de accountant die voor jou de jaarrekening opstelt en je op breed financieel vlak adviseert, vind je bij ons een team van specialisten die antwoord geeft op al jouw ondernemersvragen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Lees snel verder.
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Wtl beschikking 2023
Als je in 2023 recht hebt gehad op LIV, jeugd-LIV en/of een LKV dan heb je waarschijnlijk een voorlopige berekening Wtl 2023 ontvangen. Het is belangrijk om deze voor 1 mei 2024 te controleren op juistheid en eventuele fouten te corrigeren.
Lees verder
arrow right