19 mei 2020

Terugbetaling NOW dreigt door 13e maand in januari

Werkgevers dreigen een deel van de tegemoetkoming in de loonkosten terug te moeten betalen. Dit komt door extra beloningen, zoals overuren en een 13de maand die in de maand januari zijn uitbetaald.

NOW-regeling

De tegemoetkoming in de loonkosten is geregeld in de NOW-regeling. Deze regeling vergoedt tot 90% van de loonkosten van bedrijven die minstens 20% omzetverlies hebben. Het omzetverlies wordt bepaald op basis van 25% van de omzet van 2019. Dit moet worden vergeleken met de omzet in de periode maart t/m mei 2020. Werkgevers kunnen echter ook kiezen voor een periode die één of twee maanden later start.

Extra beloningen

Het ijkpunt voor de hoogte van de loonsom waar de NOW-regeling op is gebaseerd, is januari. In deze maand werden echter veel bijzondere beloningen uitbetaald, zoals overuren en een 13e maand. Dit betekent dat het voorschot van de NOW-regeling tot een hoger bedrag leidt dan waar de werkgever uiteindelijk recht op heeft. Dit moet bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming worden terugbetaald.

Omvang onbekend

De omvang van het probleem is niet bekend. Om de kwestie op te lossen zouden incidentele beloningen die in januari zijn uitbetaald, niet van invloed moeten zijn op de te verkrijgen NOW. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft eerder aangegeven om over een mogelijke oplossing na te denken.

Heb je vragen over de NOW-regeling? Wij adviseren je graag.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door jou worden gelezen.

Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Geen APK-afmelding vereist voor tijdelijke vrijstelling van keuring
Als je jouw auto gedurende een langere periode niet gebruikt, heb je de mogelijkheid om het kenteken te schorsen. Hierdoor hoef je tijdelijk geen wegenbelasting (MRB) te betalen. Echter, tijdens deze periode is het niet toegestaan om gebruik te maken van de openbare weg. Je mag wel de weg op om je voertuig te laten keuren voor de APK, maar het is niet noodzakelijk om de auto op dezelfde dag ook bij de RDW af te melden.
Lees verder
arrow right
Vermogen in box 3? Wijzig op tijd je voorlopige aanslag IB 2023!
Heb je vermogen in box 3? Overweeg dan vóór 1 mei 2024 je voorlopige aanslag IB 2023 aan te passen, vanwege verschillen tussen voorlopige en definitieve rendementspercentages.
Lees verder
arrow right
Assistent accountant
Wil jij meedenken met onze uitdagende portefeuille van mkb-ondernemers? Ga je graag verder dan enkel cijfers inkloppen en jaarrekeningen opmaken? Dit alles met de vrijheid en ruimte om jouw rol te pakken en jouw ambities verder uit te bouwen?
Lees verder
arrow right