Van zo’n 2.000 ondernemers die te veel Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) ontvingen, stuurt RVO binnenkort het dossier naar Het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Het betreft ondernemers die (een deel van) het voorschot moeten terugbetalen en niet reageerden op berichten.
De tegemoetkoming vaste lasten (TVL) is een subsidieregeling voor ondernemers die tijdens de coronacrisis met aanzienlijk omzetverlies te maken hadden. Deze ondernemers konden een deel van hun vaste lasten vergoed krijgen. De subsidie werd in eerste instantie verstrekt als voorschot van 80%, op basis van een schatting van de omzetdaling.
Zodra de definitieve omzetcijfers bekend zijn, kan blijken dat het omzetverlies te royaal of te krap is ingeschat. Het voorschot is dan te hoog of te laag vastgesteld. Is het omzetverlies te royaal ingeschat, dan krijgt men minder nabetaald dan de resterende 20%, of men moet zelfs het voorschot geheel of deels terugbetalen.
Omdat de RVO begrijpt dat terugbetalen moeilijk kan zijn, zijn er diverse betalingsregelingen mogelijk. Naast de standaardbetalingsregeling kan er zelfs een betalingsregeling op maat worden afgesproken.
De RVO doet er alles aan om een betalingsregeling mogelijk te maken. Lukt het echter na minimaal zes keer mailen, bellen of brieven sturen niet om hierover contact met de betreffende ondernemer te krijgen, dan wordt de deurwaarder van het CJIB ingeschakeld.
Het CJIB stuurt eerst een aanmaning, waarna de ondernemer alsnog binnen twee weken een betalingsregeling kan afspreken. Gebeurt dit niet, dan wordt de schuld volledig overgedragen aan het CJIB, die de zaak verder afhandelt. RVO kan dan niets meer voor de ondernemer doen.