Met de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever vergoedingen en verstrekking aan je personeel verstrekken. Door de coronacrisis is deze regeling extra verruimd. Maak jij al optimaal gebruik van de WKR? Bereken daarom voor het einde van het jaar hoeveel vrije ruimte jij nog hebt.
Ook als werkgever hoef je over de vergoedingen en verstrekkingen van de WKR geen belastingen te betalen. Dit is alleen anders als je in een jaar meer aan vergoedingen en vertrekkingen uitgeeft dan de zogeheten vrije ruimte. Deze vrije ruimte is dit jaar verhoogd vanwege de coronacrisis.
Vanwege de coronacrisis bedraagt de vrije ruimte dit jaar 3% van de loonsom van jouw bedrijf tot € 400.000. Over het meerdere van de loonsom bedraagt de vrije ruimte 1,2%. Geef je meer uit aan vergoedingen en verstrekkingen, dan betaal je als werkgever 80% belasting over het meerdere in de vorm van een eindheffing.
Met het einde van het jaar in aantocht is het raadzaam te berekenen hoeveel vrije ruimte je dit jaar nog hebt. Heb je nog vrije ruimte over, dan kun je tot dit bedrag nog zaken belastingvrij vergoeden en verstrekken aan jouw personeel. Heb je een bv, dan kan dit dus ook aan jezelf als dga en aan jouw partner als deze ook op de loonlijst staat.
Je moet er wel rekening mee houden dat een vergoeding of verstrekking via de werkkostenregeling moet voldoen aan het gebruikelijkheidscriterium. Dit betekent dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in soortgelijke omstandigheden gebruikelijk is.
De fiscus doet in beginsel niet moeilijk over vergoedingen en verstrekkingen tot een bedrag van € 2.400 per werknemer per jaar. De fiscus gaat er vanuit dat dit ‘gebruikelijk’ is. Hiervoor moeten dan wel alle vergoedingen en verstrekkingen aan een betreffende werknemer van het gehele jaar bij elkaar worden geteld, voor zover die in de vrije ruimte vallen.
Je kunt via de werkkostenregeling bijvoorbeeld ook jouw personeel een onbelaste bonus verstrekken. Er gelden soms wel beperkingen voor bonussen aan directie en bestuur van een bv als deze bv vanwege de coronacrisis een beroep heeft gedaan op de NOW-regelingen. Deze beperkingen gelden ook als er langer dan drie maanden bijzonder uitstel van betaling van belasting is verkregen.
Heb je vragen over de werkkostenregeling? Neem dan contact met ons op.