6 augustus 2020

Bezwaar maken tegen afgewezen NOW- of Tozo-aanvraag

Ben je het niet eens met jouw afgewezen NOW- of Tozo-aanvraag? Maak dan tijdig bezwaar tegen de afwijzing. Maar hoe doe je dit?

De overheid heeft de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo 1.0 en Tozo 2.0) en de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkgelegenheid (NOW 1.0 en NOW 2.0) in het leven geroepen om ondernemers te steunen tijdens de coronacrisis.

De procedure

De aanvragen voor deze subsidies lopen via verschillende loketten. Voor de Tozo moet je jouw aanvraag indienen bijjo uw woongemeente, ook al drijft u uw onderneming in een andere gemeente. Voor de NOW moet u de aanvraag indienen bij het UWV.

Besluit

Bij beide aanvragen gelden wel dezelfde procedureregels zoals opgenomen in de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB). Na het indienen van de aanvraag ontvang je een besluit waarin wordt aangegeven of je een subsidie krijgt. Daarin wordt ook aangegeven over welke periode je subsidie krijgt, wat de hoogte van (het voorschot op) de subsidie is en aan welke verplichtingen je je moet houden.

Helaas…afgewezen

Het kan zijn dat de gemeente of het UWV jouw aanvraag geheel of gedeeltelijk afwijst. Op basis van de AWB kun je tegen het besluit bezwaar maken en eventueel in beroep gaan.

Tip!

Je hebt ook recht op bezwaar en beroep als je een besluit ontvangt waarin wordt geoordeeld dat je de subsidie (deels) moet terugbetalen.

Bezwaar aantekenen

Je kunt binnen 6 weken nadat het besluit is genomen bezwaar aantekenen bij de betreffende instantie. In jouw bezwaar moet je in ieder geval de volgende zaken opnemen: de datum, jouw naam en adres, de uitleg van het besluit waartegen je bezwaar maakt, de redenen waarom je het niet eens bent met het besluit en jouw handtekening.

Tip!

Zend een kopie van het besluit mee en verstuur je bezwaar per aangetekende post.

Als je na jouw bezwaar in beroep wil, loopt dit via de rechtbank. Je moet dan een advocaat inschakelen die binnen 6 weken een beroepschrift opstelt en indient.

Denk aan uitstel van betaling!

Het is mogelijk dat een in eerste instantie toegekende subsidie later geheel of gedeeltelijk wordt teruggevorderd. Het is dan niet voldoende om alleen bezwaar of beroep aan te tekenen. De bezwaar- en beroepsprocedure hebben namelijk geen schorsende werking. Dit betekent dat de terugvordering doorloopt tijdens uw bezwaar of beroep. Om dit te voorkomen, moet je ook om uitstel van betaling gedurende de procedures verzoeken.

Tip!

Als het UWV of de gemeente weigert mee te werken aan een uitstel van betaling, kun je in een voorlopige voorzieningsprocedure aan de rechter om uitstel van betaling vragen.

Vragen?
Bram Demoed

Bram Demoed

Aangiftemedewerker

Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Dga-taks lenen bij vennootschap (Wet excessief lenen) 2024
Vanaf 1 januari 2023 is de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap van kracht. Kort gezegd houdt deze wet in dat een directeur-grootaandeelhouder (dga) belasting moet betalen over het bedrag dat hij of zij te veel heeft geleend van de eigen bv. In 2024 geldt een drempel van € 500.000; in 2023 was deze drempel nog € 700.000. Bij het vaststellen van de drempel in 2024 wordt niet alleen gekeken naar leningen aan de dga, maar kunnen ook andere factoren meespelen. Er zijn bovendien uitzonderingen op deze regel mogelijk. Het meetmoment voor de drempel in 2024 is 31 december van dat jaar. Je hebt dus tot die tijd om te overwegen wat de gevolgen van de wet en de verlaagde drempel voor jouw situatie in 2024 zijn en of er eventueel actie moet worden ondernomen.
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right