10 september 2020

Eisen eindafrekening NOW 1.0 aanvragen

Het streven van het UWV is dat bedrijven vanaf 7 oktober de eindafrekening voor de NOW 1.0 kunnen aanvragen. Heb je hiervoor een accountantsverklaring nodig? En aan welke eisen moet deze verklaring voldoen?

De minister heeft bekendgemaakt of een onderneming een verklaring van een accountant nodig heeft en aan welke eisen die accountantsverklaring dan moet voldoen van bedrijven die de tegemoetkoming NOW 1.0 hebben aangevraagd. De eisen zijn in samenwerking met de NBA, de beroepsorganisatie van accountants, opgesteld.

Onderscheid

De eisen zijn niet voor ieder bedrijf gelijk. Er wordt een onderscheid gemaakt in bedrijven die een verplichte accountantscontrole voor de jaarrekening nodig hebben en bedrijven die dat niet nodig hebben. Ook is er een onderscheid naar aanleiding van de grootte van de aangevraagde NOW 1.0.

Geen verklaring

Bedrijven die minder dan € 20.000 aan voorschot hebben ontvangen of minder dan € 25.000 aan subsidie, hebben sowieso geen verklaring nodig. Controle bij deze bedrijven geschiedt op basis van steekproeven.

Derdenverklaring

Bij een subsidiebedrag tussen € 25.000 en € 125.000 volstaat een derdenverklaring. Dit kan een verklaring van een accountant zijn, maar bijvoorbeeld ook van een belastingconsulent of boekhouder. Vanaf € 125.000 subsidie heeft een ondernemer een accountantsverklaring nodig.

Grootste deel subsidie naar 10% bedrijven

De strengste eisen inzake de accountantsverklaring worden gesteld aan de grotere subsidieontvangers. Dit is logisch, aangezien 10% van de bedrijven verantwoordelijk is voor 70% van de toegekende subsidies.

Afhankelijk van de vraag of een bedrijf al controleplichtig is voor de jaarrekening en of het subsidiebedrag meer dan € 375.000 bedraagt, gelden de zwaarste eisen voor de accountantsverklaring.

Werkmaatschappijen

Werkmaatschappijen kunnen onder voorwaarden de NOW-subsidie krijgen waarbij niet wordt gekeken naar de omzetdaling op concernniveau. Vanwege de gecompliceerdheid van deze regeling gelden ook dan de zwaarste eisen voor de accountantsverklaring.

Niet-goedkeurende verklaringen

Accountants zullen soms slechts een verklaring met beperking, een verklaring van oordeelonthouding of een afkeurende verklaring af kunnen leggen.

Bij een verklaring met beperking zal het UVW de aanvraag op basis van de geconstateerde fouten en onzekerheden corrigeren. Bij een afkeurende verklaring wordt de subsidie teruggevorderd. Een verklaring van oordeelonthouding leidt er eveneens toe dat de subsidie wordt teruggevorderd. Onder voorwaarden zal bij verzachtende omstandigheden echter als sanctie een korting van 10% op de subsidie worden toegepast.

Heb je vragen over over de NOW-regeling? Neem dan gerust contact met ons op. Ook kun je meer informatie vinden in ons coronadossier


Belastingadviseur
Word jij enthousiast van fiscale vraagstukken en wil jij een actieve bijdrage leveren aan onze adviespraktijk? Dan is deze vacature Belastingadviseur (24-40 uur) bij onze vestiging in Leeuwarden zeker iets voor jou! De uitdagingen variëren van het signaleren en zelfstandig uitvoeren van belastingadviezen tot aan het leidinggeven bij aangifte- en belastingadviesopdrachten.
Lees verder
arrow right
Wtza: verantwoordingsplicht
Lever je zorg? En heb je een Wtza-vergunning? Dan ben je vanuit de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht jaarlijks verantwoording af te leggen aan de overheidsinstantie CIBG over de manier waarop je het geld uit de Wet langdurige zorg (Wlz), Zorgverzekeringswet en/of VWS-subsidie besteedt. 
Lees verder
arrow right
Wijziging in het betaald ouderschapsverlof augustus 2022
De verlofregelingen voor ouders met pasgeboren kinderen worden steeds verder uitgebreid. Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers met een kind dat nog geen 1 jaar oud is, recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof via het UWV. Het aanvragen van deze regeling is mogelijk vanaf 9 augustus 2022.
Lees verder
arrow right
Accountant Den Helder
Twijfel je weleens over de koers die je wilt varen met je bedrijf? Of is het prettig zo nu en dan te kunnen klankborden? Bij Omnyacc Den Helder staan er 70 specialisten voor je klaar. Naast de accountant die voor jou de jaarrekening opstelt en je op breed financieel vlak adviseert, vind je bij ons een team van specialisten die antwoord geeft op al jouw ondernemersvragen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Lees snel verder.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Zelfstandig assistent-accountant/relatiebeheerder
Voor kantoor Den Burg (Texel) zijn wij op zoek naar een nieuwe collega. Je hebt een afgeronde opleiding Bedrijfseconomie of Accountancy, minimaal 4 jaar relevante werkervaring en affiniteit met automatisering. Je bent klantgericht, een teamspeler en je bent pro-actief. Jij denkt mee met de klant én met je collega's. Jij ziet dat automatisering ontzettend belangrijk is voor de toekomst voor onze branche. Je wilt je als professional blijven ontwikkelen en je ziet jezelf doorgroeien naar een leidinggevende rol.
Lees verder
arrow right