Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

25 augustus 2021

Aanvraag SLIM-subsidie vanaf september

De SLIM-subsidie is een stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen in mkb-bedrijven. In maart van dit jaar kon je deze subsidie al aanvragen. Vanaf september is de tweede mogelijkheid.

Subsidie voor welke activiteiten?

De SLIM-subsidieregeling geeft subsidie voor de volgende activiteiten:

  1. Het doorlichten van jouw onderneming waaruit een ontwikkelingsplan voortvloeit. Het ontwikkelingsplan moet de scholingsbehoefte van jouw onderneming inzichtelijk maken.
  2. Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor werkenden in jouw onderneming.
  3. De ondersteuning van en begeleiding bij het ontwikkelen of invoeren van een methode die de in jouw onderneming werkzame personen stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk.
  4. Het gedurende enige tijd aanbieden van praktijkleerplaatsen ten behoeve van een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg bij een erkend leerbedrijf.

Let op!

De regeling staat open voor drie doelgroepen: individuele mkb-ondernemingen, samenwerkingsverbanden in het mkb en grootbedrijven. De aanvraagperiode in september is alleen voor individuele mkb-ondernemingen. Voor de andere twee doelgroepen kan in 2021 geen aanvraag meer gedaan worden.

Mkb-onderneming

De aanvraagperiode in september geldt alleen voor mkb-ondernemingen. Je bent mkb-ondernemer als een kleine of middelgrote onderneming hebt:

  • Je bent een kleine onderneming als in jouw onderneming minder dan 50 personen werkzaam zijn en in 2020 jouw jaaromzet of jouw balanstotaal niet hoger was dan € 10 miljoen.
  • Je bent een middelgrote onderneming als je geen kleine onderneming bent en in jouw onderneming minder dan 250 personen werkzaam zijn en in 2020 jouw jaaromzet niet hoger dan € 50 miljoen was of jouw balanstotaal niet hoger dan € 43 miljoen.

Hoogte SLIM-subsidie

De subsidie bedraagt maximaal € 25.000. Voor landbouwbedrijven bedraagt de maximale subsidie € 20.000. Voorwaarde voor de subsidie is verder dat de kosten die voor subsidie in aanmerking komen minimaal € 5.000 bedragen.

Tip!

Deze minimale kosten gelden niet als je de subsidie aanvraagt voor een praktijkleerplaats. De subsidie voor een praktijkleerplaats bedraagt € 2.700 per praktijkleerplaats.

Voor kleine ondernemingen is de subsidie voor maximaal 80% van de kosten mogelijk. Voor middelgrote ondernemingen is de subsidie gemaximeerd op 60% van de kosten. Je draagt dus altijd zelf minimaal 20% van de kosten als je een kleine onderneming bent of 40% van de kosten als je een middelgrote onderneming bent.

Aanvraagperiode

De tweede aanvraagperiode loopt van 1 september 2021 9.00 uur tot en met 30 september 2021 17.00 uur. Aanvragen moet elektronisch. Je moet je daarvoor wel eerst registreren als aanvrager.

Let op!

Er is maximaal € 15,3 miljoen subsidie beschikbaar voor deze aanvraagperiode. Als er voor een hoger bedrag subsidie wordt aangevraagd, zal ná 30 september 2021 door loting de behandelvolgorde van de aanvragen bepaald worden.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

SLIM-regeling aanvragen

SLIM-regeling aanvragen

02-03-2021

Ben je een mkb-ondernemer en investeer je in je werknemers door een bedrijfsschool op te richten, loopbaanadviezen te geven of hun vaardigheden up to date te houden? Vraag dan nu de Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM) aan. Dit kan uiterlijk t/m 31 maart. Benieuwd of jij in aanmerking komt?
STAP-budget voor scholingskosten in 2022

STAP-budget voor scholingskosten in 2022

20-05-2021

Heb je scholingskosten in 2022? De subsidieregeling STAP-budget start op 1 januari 2022. Tegelijkertijd wordt de huidige fiscale aftrek van scholingsuitgaven afgeschaft. Dit betekent dat je scholingskosten niet meer kunt aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting 2022. Vanaf dan kun je een beroep doen op de nieuwe subsidieregeling.
Strategisch personeelsbeleid

Strategisch personeelsbeleid

Breng jouw personeelswensen in kaart met strategisch personeelsbeleid. Dit helpt om zo effectief mogelijk gebruik te maken van de talenten van jouw personeel.
Medewerker Pensioen en Inkomen

Medewerker Pensioen en Inkomen

  • Leeuwarden
  • 32-40 uur
  • HBO werk- en denkniveau