17 oktober 2022

Agro: nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2023

Vanaf 1 januari 2023 start het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Op diverse onderdelen verschilt deze van het huidige GLB. Denk hierbij aan het vervallen van de betalingsrechten en de nieuwe eco-regeling. Ook verloopt de aanvraagprocedure in drie stappen.

Nationaal Strategisch Plan (NSP)

Onlangs is het NSP gepubliceerd. Hierin staat hoe Nederland uitvoering geeft aan het nieuwe GLB. Diverse (detail)regels zijn nu bekend.

GLB-subsidies vanaf 2023

Binnen het nieuwe GLB gelden o.a. de volgende grondgebonden subsidies:

  • Basispremie, met toeslag voor de eerste 40 ha
  • Eco-premie uit de eco-regeling
  • Toeslag Jonge landbouwers (uitfasering huidige toeslag)
  • Brede weersverzekering

Aanvraagprocedure in drie stappen

Binnen het huidige GLB kon je jouw GLB-subsidies aanvragen middels de GO. Vanaf 2023 verloopt jouw aanvraag in drie stappen:

  • Aanmelding voor deelname aan het GLB (incl. geplande eco-activiteiten)
  • Opgave perceelsgegevens en ‘definitieve’ eco-activiteiten met de GO
  • Definitieve aanvraag in het najaar

Aanmelden voor GLB-subsidies: uitstel voor het jaar 2023!

Normaal gesproken moet je je voorafgaand aan het kalenderjaar aanmelden bij RVO. Aangezien de regels voor het nieuwe GLB zeer laat bekend zijn geworden, is de aanmeldprocedure uitgesteld. Wil je in 2023 GLB-subsidies ontvangen? Dan moet je je in de periode van 1 maart t/m 15 mei 2023 aanmelden bij RVO.

Doorgeven gegevens bij aanmelding

Bij de aanmelding moet je jouw bouwplan doorgeven. Hiervoor moet je eerst ‘Mijn.percelen’ actualiseren. Heb je landschapselementen in gebruik? Dan moet je deze ook opnemen in ‘Mijn.percelen’. Hiervoor komt een nieuwe kaartlaag.

Ook moet je doorgeven welke eco-activiteiten je van plan bent om uit te voeren.

Let op!

Voor deelname aan het nieuwe GLB moet je je tijdig aanmelden. Dit kan gelijk met de GO. Houd er rekening mee dat je ook landschapselementen en sloten moet intekenen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Elektrische auto's vrijstelling verlengd tot 2026
De afbouw van de vrijstelling op motorrijtuigenbelasting voor volledig elektrische auto's wordt pas van kracht in 2026, niet in 2025 zoals oorspronkelijk gepland. Echter, bestuurders van plug-in hybride auto's zullen vanaf volgend jaar wel een hogere motorrijtuigenbelasting moeten betalen. Dit is gemeld door RTL Nieuws.
Lees verder
arrow right
Behoud van overgangsrecht: 30%-regeling bij werkgeverwijziging
Vanaf 2024 en 2025 zijn er wijzigingen doorgevoerd in de 30%-regeling. Onder het overgangsrecht gelden deze wijzigingen nog niet in 2024. Maar blijft dit overgangsrecht van kracht als de werknemer van werkgever verandert?
Lees verder
arrow right