Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

9 augustus 2021

Lagere btw-correctie privégebruik auto mogelijk?

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat statistische gegevens kunnen worden gebruikt om aan te tonen dat het vaste forfaitaire percentage om het privégebruik auto vast te stellen, te hoog is. Een ondernemer die hiervan gebruik wilde maken, werd echter door de rechtbank teruggefloten.

Tip!

Naast het gebruik van statistische gegevens kan ook het bijhouden van een rittenadministratie of gegevens op grond waarvan een redelijke schatting kan worden gemaakt over het privégebruik auto nuttig zijn om aan te tonen dat het forfait te hoog is.

Statistische gegevens

De ondernemer wilde de statistische gegevens gebruiken om het privégebruik auto van zijn salesmedewerkers te bepalen. De statistische gegevens die de ondernemer wilde gebruiken, betroffen rapporten. In die rapporten was het uitgangspunt dat al het woon-werkverkeer zakelijk was. De rechtbank oordeelde dat de ondernemer de gegevens niet mocht gebruiken omdat de salesmedewerkers behalve naar klanten af en toe ook naar de kantoorruimte en showroom van hun werkgever moesten. Die kilometers zijn voor de btw niet zakelijk. Anders dan in de rapporten was in deze zaak dus niet al het woon-werkverkeer zakelijk.

Niet controleerbaar

Omdat de ondernemer verder geen of onvoldoende gegevens over het privégebruik ter beschikking had, kon de rechtbank uiteindelijk niet controleren of het forfait te hoog was.

Heb je vragen over de btw-correctie privégebruik auto? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Auto: zakelijk of privé?

Auto: zakelijk of privé?

08-06-2021

In dit nieuwsartikel gaan wij in op de veel gestelde vragen van ondernemers over de auto. Zet ik de auto op de zaak of privé? Welke optie is fiscaal het meest optimaal? Wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel vind je een aantal regels alles op een rij.
Mkb in zicht: automotive

Mkb in zicht: automotive

01-06-2021

Door de coronacrisis en de verplichte sluiting is ook de automotive financieel geraakt. Er is een stevige krimp van omzet (5% gekrompen) en brutomarge (2,4% gedaald). De branche blijft hiermee achter bij het mkb-gemiddelde. De winstontwikkeling was vooral dankzij de steunmaatregelen wel positief: +6 procent.
Wijziging bijtelling meerdere auto's uitgesteld tot 2022

Wijziging bijtelling meerdere auto's uitgesteld tot 2022

06-05-2021

De bijtelling voor werknemers met meerdere auto's van de zaak zou gewijzigd worden met ingang van dit jaar. Deze wijziging is uitgesteld tot 2022. 

Medewerker Pensioen en Inkomen

Medewerker Pensioen en Inkomen

  • Leeuwarden
  • 32-40 uur
  • HBO werk- en denkniveau
Computerbril belastingvrij verstrekken?

Computerbril belastingvrij verstrekken?

02-12-2021

Werk je veel met de computer? Een computerbril kan uitkomst bieden. De computerbril is speciaal afgestemd op werken met de computer. Je mag een dergelijke bril onder voorwaarden belastingvrij aan jouw werknemer verstrekken.
Stephan van der Stoop

Stephan van der Stoop

Registeraccountant