3 juni 2021

NOW: wijziging administratieve lasten

De administratieve lasten in het kader van de controles rond de NOW worden verminderd. 

Derdenverklaring

In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Koolmees aan dat de controle op een zestal punten wordt verlicht. De belangrijkste lastenreductie vloeit voort uit het verhogen van de drempel voor het vereiste van een zogenaamde derdenverklaring. Die is nu nog vereist bij een voorschot van minstens € 20.000 en een definitieve subsidie van minstens € 25.000. Voor de NOW 3 en 4 wordt deze drempel verhoogd naar € 40.000, zodat minder bedrijven een derdenverklaring nodig zullen hebben.

Accountantsverklaring

Verder wordt een echte accountantsverklaring voortaan pas vereist als zowel het voorschot als de subsidie meer dan € 125.000 bedraagt. Nu nog is dat vanaf een voorschot van € 100.000 en een definitieve subsidie van € 125.000.

Dubbel werk voorkomen

Ook wordt voorgesteld de werkzaamheden te beperken wanneer de financiële administratie al door een deskundige derde wordt gevoerd en zo dubbel werk te voorkomen. Dit is nu al mogelijk, maar kennelijk is dit onvoldoende duidelijk. Daarom zal hier bij de NOW 3 en 4 nogmaals op worden gewezen.

Controles samenvoegen

Administratieve lastenverlichting wordt verder bereikt door controles voor de verschillende tranches van de NOW3 en eventueel ook de NOW 4 samen te voegen. De accountant hoeft dan maar één keer te controleren, na afloop van de laatste tranche.

Aanpassing standaard

Daarnaast zal de door de NBA voor de NOW ontwikkelde standaard worden aangepast. Hierdoor hoeft een accountant bijvoorbeeld maar één opdrachtbevestiging af te geven.

Gebruik controles groepsaccountant

Er wordt ook een verlichting doorgevoerd waardoor het voortaan toegestaan is dat werkzaamheden die door de groepsaccountant van een concern worden uitgevoerd, voor de controle van de NOW kunnen worden gebruikt. Dit voorkomt dat de accountant op werkmaatschappijniveau zelf deze controles hoeft uit te voeren.

Verlichting concernregeling

Voor alle aanvragen waarbij de omzetdaling op het niveau van een werkmaatschappij wordt vastgesteld, dus waarbij er op concernniveau geen omzetdaling is van minimaal 20%, is op dit moment een accountantsverklaring met een ‘redelijke mate van zekerheid’ vereist. Als de definitief vastgestelde subsidie lager is dan € 375.000 zal deze controle voortaan worden verlicht door slechts een verklaring met ‘beperkte mate van zekerheid’ te eisen.

Naar verwachting van de minister zullen de aanpassingen een ‘aanzienlijke’ lastenverlichting voor de betreffende bedrijven opleveren.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Coronadossier: update 26 augustus
In ons coronadossier vind je de coronasteunmaatregelen van de overheid op een rij.
Lees verder
arrow right
Corona: steunpakket verlengd met drie maanden
Verkeer je door de coronacrisis met jouw bedrijf in moeilijkheden? Het kabinet heeft donderdag 27 mei bekendgemaakt dat het financiële steunpakket tot en met september wordt verlengd. Ook mogen belastingschulden op een later moment worden afgelost. Wat wijzigt er?
Lees verder
arrow right
Corona: Q2 TVL verruimd
Wil je als ondernemer de TVL Q2 aanvragen? De referteperiode van de TVL van april t/m juni 2021 wordt verruimd. Dit betekent dat je zelf mag kiezen of je het omzetverlies vergelijkt met het tweede kwartaal van 2019 of met het derde kwartaal van 2020. Hoe zit dit?
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2021
Om 2021 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden op het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Bedrijfsfinanciering
Op zoek naar een bedrijfsfinanciering? Een bankfinanciering maximaliseert je slagingskans. 
Lees verder
arrow right
Financieel Administratief Medewerker
Alleen administraties verwerken voor onze klanten? Nee, deze functie is meer dan dat! Je draagt actief bij aan de digitalisering bij onze klanten.
Lees verder
arrow right